Uhapšena tri državljana BiH u akciji protiv džihadista

Svijet
Uhapšena tri državljana BiH u akciji protiv džihadista
Tri državljana BiH uhapšena su u Austriji u najvećoj akciji protiv džihadista u Evropi.

Tri državljana BiH uhapšena su u Austriji u najvećoj akciji protiv džihadista u Evropi.

Osim Mirsada Omerovića iz Maoče, uhapšeni su Suad Ramić iz Osmaka kod Tuzle koji živi u Austriji, kao i Sandi Suljić iz Zenice - nastanjen u Gracu, prenose federalni mediji.

Suljić je bio jedan od odgovornih u kompaniji kompaniji "Med-beg", registrovanoj u u Celju, koja se bavi posredovanjem u zapošljavanju medicinskog osoblja. Slovenačka policija istraživala je detalje u vezi s ovom kompanijom.

Državni austrijski tužilac saopštio je da je među uhapšenima državljanin BiH pod pseudonimom Visit D. koji važi za glavnog čovjeka "Islamske države" za regrutaciju mladih muslimana u Evropi.

Omerović je, prema ranijem pisanju medija, vrbovao i u džihad u Siriju poslao dvije maloljetne djevojčice, državljanke Austrije, čiji su roditelji porijeklom iz BiH.

Riječ je o 16-godišnjoj Samri Kesinović i 15-godišnjoj Sabini Selimović. Njihovi roditelji navode da su djevojke prije odlaska u Siriju počele redovno posjećivati džamiju u kojoj je Ebu Tejma - Mirsad Omerović bio imam.

Omerović je rodom iz Tutina, austrijski mediji navode, da je imao direktnu vezu sa "kalifom" Islamske države Abu Bakr al Bagdadijem u Siriji.

On je djelovao pod "borbenim imenom" Ebu Tejma i, iako je zvanično bio nezaposlen, živio je u Beču u opštinskom stanu od 105 metara kvadratnih, imao skup automobil i petoro djece.

Više od godinu dana pripadnici Službe za očuvanje ustavnosti i borbu protiv terorizma pratili su Mirsada Omerovića, prisluškivali svaki razgovor i pratili i pisanu komunikaciju.

U akciji "Palmira" uhapšeno je još 10 osumnjičenih, uglavnom iz Čečenije i Turske.

Svi su osumnjičeni za finansiranje terorističkih aktivnosti, radikaliziranje mladih i vrbovanje za rat na strani "Islamske države".

U akciji je učestvovalo oko 900 policajaca, a pretreseno je više stanova, džamija i drugih islamskih ustanova u Gracu, Lincu i Beču.

 Profesor Fakulteta bezbjednosti u Beogradu Milan Mijalkovski  ističe da vehabije hapse kada se procijeni da su odabrali metu terorističkog napada i  upozorava  da kod džihadista važi pravilo: kada jedan bude uhapšen - dva nova dođu na njegovo mjesto.

Komentarišući hapšenje u Beču Tutinca Mirsada Omerovića, za koga se vjeruje da je bio jedna od glavnih osoba za prebacivanje Bošnjaka iz BiH u  Siriju, Mijalkovski precizira da se vehabije ne hapse nasumice, nego tek kada bezbjedonosne službe imaju dosta podataka o vezama osumnjičenog.

Prema njegovim riječima, džihadisti su međusobno savršeno organizovani svuda u svijetu, jer su povezani  ideologijom uspostavljanja zajedničke države svih muslimana i slijede isključivo ekstremističko učenje u islamu, odnosno "šerijat".

"To znači da njihova ideološka povezanost utiče na sve druge vrste organizovanja i akcionog delovanja", naglašava za Srnu Mijalkovski, ocjenjujući da su pobornici "šerijata" na Balkanu i dalje  u manjini u odnosu na ukupan broj muslimana, odnosno Bošnjaka i Albanaca.

On precizira da su ekstremisti udruženi u takozvane "džemate", zajednice koje potpuno ignorišu pravno-politički i bilo koji sistem u državi, bez obzira na to u kojoj se državi nalaze.

Mijalkovski napominje da ekstremisti pridobijaju i regrutuju prvenstveno mladu populaciju te da još nije bilo slučajeva da je regrutovan neki musliman koji ima 50 ili 60 godina, osim ako u mladosti nije bio opredijeljen za takvu ideologiju.

Ekstremisti djeluju u  jedinstvenoj organizaciji  koja ne funkcioniše po principima hijerarhije neke državne organizacije, ali je veoma čvrsta.

Mijalkovski upozorava da je centar vehabizma na Balkanu i da su odatle, ne samo iz  BiH, odvodili operativce koji su išli dalje da šire ideologiju i stvaraju "džemate".

On naglašava da je opšte poznato kako je Saudijska Arabija glavni finansijer svih tih zajednica, i to ne samo na Balkanu, nego i u Engleskoj i  SAD, te da oni uopšte ne oskudijevaju u novcu.

"Njihovo borbeno osposobljavanje traje od Avganistana, Iraka do Sirije, gde je izvršena koncentracija praktično svih najekstremnijih džihadista i vehabija iz čitavog sveta.

Tu se kale za preduzimanje akcija u mestima iz kojih potiču,  kako bi  na sličan način pripremali nove aktivnosti", zaključuje  Mijalkovski u izjavi za Srnu.

Ne propustite