MENSTRUACIJA KASNI, A NIJE TRUDNOĆA: Ginekolog otkriva, 4 razloga ZAŠTO VAM JE CIKLUS IZOSTAO!

Porodica i zdravlje
MENSTRUACIJA KASNI, A NIJE TRUDNOĆA: Ginekolog otkriva, 4 razloga ZAŠTO VAM JE CIKLUS IZOSTAO!
Mnogo je razloga koji mogu poremetiti vaš menstrualni ciklus.

Mnogo je razloga koji mogu poremetiti vaš menstrualni ciklus.

Kada kasni menstruacija većina prvo pomisli na moguću trudnoću, ali šta kada je test za trudnoću negativan ili kada ste sasvim sigurni da niste u drugom stanju?

Doktorica Treki Bruks sa Instituta zdravlja na Cambridgeu otkrila je četiri razloga zbog kojih menstrualni ciklus izostaje.

tb4ctefa4sizxmtsmgdbziikeqb5z2pf-lg

POVEĆAN STRES

stres

Velike životne promjene mogu iscrpiti, a to se često na zdravlje odražava, u smislu neredovne menstruacije.

‘Hormoni stresa, kao što je kortizol, u prevelikoj količini se proizvode i zbog toga se ne proizvode potrebni hormoni u dovoljnoj mjeri. To može predstavljati razlog zbog čega se ne javljaju ovulacija i naknadna proizvodnja progestora i estrogena. Prosto rečeno – menstruacija se bez odgovarajućih hormona neće pojaviti,’ pojasnila je ona.

 

NAGLO MRŠANJE

stomak-mrsanje-salo

Gubitak kilograma koji više od 10 posto idealne tjelesne težine predstavlja, može da izazove amenoreju. Veliki i nagli gubitak kilograma može prouzrokovati izostanak menstrualnog ciklusa.

‘Kad je u defiitu žena sa hranjivim tvarima u organizmu, ona nedostatak masnoća unosi, zbog čega može doći do smanjenja tjelesne masti, a to vodi dalje do amenoreje. Ukoliko za vrijeme dužeg vremenskog perioda mršavite, neće izostati menstruacija.’

POLICISTIČNI JAJNICI

jajnici

Policistični jajnici predstavljaju endokrini poremećaj koji se obično kod prve menstruacije javlja. Taj poremećaj čine male ciste koje se nalaze na jajnicima i zbog pada balansa ženskih polnih hormona nastaje. Žene koje s ovim problemom žive obično nepravilne cikluse imaju, višak kilograma i akne. Žene u većini slučajeva oligomenoreju doživljavaju, što znači da rjeđe menstruaciju dobijaju – obično četiri do šest puta u godini.

Ukoliko mislite da je u tome problem, tri karakteristična znaka postoje: prvi je poznat pod nazivom hiperandrogenizam, koji se manifestuje prekomjernim rastom kose i pojavom akni. Drugi znak je izostanak menstrualnog ciklusa i treći su policistični jajnici, koji se samo putem vaginalnog ultrazvuka mogu otkriti.

HRONIČNA OBOLJENJA

Žene koje imaju određene hronične bolesti, često imaju neredovne menstruacije ili izostanak mjesečnice zbog bolesti ili mršavljenja. Dr Bruks istakla je da bolesti poput Kronove, ulcerativnog kolitisa, dijabetesa, lupusa i cistične fibroze, utječu na menstrualni ciklus.

Ne propustite