5 SIMPTOMA RAKA BUBREGA, PREPOZNAJTE IH NA VRIJEME: Evo kako vas tijelo upozorava

Porodica i zdravlje
5 SIMPTOMA RAKA BUBREGA, PREPOZNAJTE IH NA VRIJEME: Evo kako vas tijelo upozorava
.

Važno je znati prepoznati prve simptome bolesti, ne paničariti i razgovarati s liječnikom.

Kada se govori o raku bubrega, ljudi obično misle na karcinom bubrežnih stanica ili RCC, što čini oko 80 posto svih bubrežnih karcinoma, kaže američki kirurg i profesor Jihad Kaouk. Tipično nastaje u kori bubrega (vanjskom sloju bubrežnog tkiva). Nekoliko je podtipova karcinoma bubrežnih stanica: karcinom svijetlih stanica (80 posto), kromafini ili papilarni (15 posto) i kromofobni (5 posto). Varijanta koja se naziva sarkomatoidni bubrežni karcinom, a koja se može javiti kod svih podtipova, najagresivnija je.

Bubrezi pomažu u ravnoteži kemijskog sastava u krvi, a zadatak im je održavanje krvi čistom eliminirajući putem mokraće otpadne tvari i vodu. Također proizvode hormone koji pomažu u probavljanju hrane, te potiču koštanu srž da proizvodi crvene krvne stanice.

Da li je s vašim bubrezima sve u redu? Donosimo pet znakova koje ne biste smjeli ignorirati:

Krv u mokraći

Ovo je, kaže, Kaouk, najčešći simptom uznapredovalog RCC-a. Naime tijekom rane faze bolesti nema nikakvih simptoma. Iako urin obično promijeni boju, ako je došlo do krvarenja, ponekad hematurija (krv u urinu) nije vidljiva golim okom i prisustvo krvi se može vidjeti samo mikroskopskom hematurijom, odnosno laboratorijskim nalazima. Bez obzira da li imate bolove ili ne, ako primijetite krv u mokraći, odite kod liječnika.

Bol u leđima i sa strane

Bol ili pritisak u leđima ili sa strane, također može biti znak, govori doktor. Dodaje da se i ovaj simptom manifestira tek kad je bolest već dosta uznapredovala. Mnogi otkriju da imaju rak tek kad, zbog bolova, odu na CT ili na magnetsku.

No, u većini slučajeva, naglašava doktor, bol je nastala zbog nekog drugog problema, a otkriće raka bubrega je slučajna.

794325-bubreg-bubrezi-ls

Hronični umor

Iscrpljenost i kronični umor su, prema American Cancer Society, povezani s rakom bubrega, ali i sa 100 drugih bolesti. Upravo zbog toga što je ovaj simptom tako nespecifičan, ne treba odmah paničariti. Ako kronični umor ne prolazi, posjetite liječnika.

Gubitak kilograma

Bubrezi imaju važnu ulogu u probavi i metabolizmu i ako ne funkcioniraju, može doći do gubitka kilograma i apetita. Ovaj simptom, naglašava Kaouk, nije specifičan za rak bubrega, te ga i autoimune bolesti također mogu uzrokovati. Razgovarajte s liječnikom.

Krv nije dobra

Karcinom bubrega može dovesti do anemije i nejednakosti elektrolita i kalcija, objašnjava doktor.

- Naravno, ovo ne znači da odmah imate rak. No, ako ste anemični, prekontrolirajte i zdravlje svojih bubrega - savjetuje.

Izvor: zivim.gloria.hr

Ne propustite