NI JEDNE MI CIPELE NE MOGU: Evo zašto vam otiču noge i tijelo, TO JE SIMPTOM KOJI NE SMIJETE ZANEMARITI

Praktična žena
NI JEDNE MI CIPELE NE MOGU: Evo zašto vam otiču noge i tijelo, TO JE SIMPTOM KOJI NE SMIJETE ZANEMARITI
Zadržavanje vode u tijelu je ozbiljno zdravstveno stanje o kojem ne znamo dovoljno, a često nismo ni svjesni da i sami ponekad patimo od toga.

Zadržavanje vode u tijelu je ozbiljno zdravstveno stanje o kojem ne znamo dovoljno, a često nismo ni svjesni da i sami ponekad patimo od toga.

s5

Postoje brojni razlozi, a prije no što odlučite posjetiti ljekaraa, pročitajte što Jurica savjetuje kako prehranom i svakodnevnim koracima živjeti bez viška vode i natečenog izgleda.

s7

Naše telo se najvećim dijelom sastoji od vode. Ona se nalazi u našim mišićima, krvi, kostima i organima. Iako nam je voda neophodna za normalno funkcionisanje, nekad organizam zadržava previše vode. Ovaj poremećaj manifestuje se naticanjem dijelova tijela kao što su noge, ruke, stomak.

s6

Iako privremeno oticanje nije veliki problem, dugoročno zadržavanje može izazvati niz problema, kao što su otkazivanje bubrega, citoza jetre, problemi sa srcem, rana menopauza. Predstavljamo vam neke od najčešćih uzroka prekomjernog zadržavanja vode, kao i načine kojima se možete izboriti sa ovim problemom.

1. Ishrana

s

Kuhinjska so sadrži elemente neophodne za normalno funkcionisanje organize, ali prekomjerni unos soli dovodi do niza problema, kao što su prekomjrna težina i zadržavanje vode.

Preporuka: smanjite unus soli na najviše 2300 miligrama (jedna kašičica soli). Pored toga, pokušajte da je u jelima zamijenite začinima kao što su mirođija, biber, organo, đumbir, biber, paprika, a možete koristiti i limunov sok, senf ili sirće.


2. Način života

s1

Dugo sjedenje ili stajanje dovodi do zadržavanja vode u tkivima. Ovo lako možete primijetiti po simptomima kao što su otečeni zglobovi ili noge.
Preporuka: Važno je da održavate normalnu cirkulaciju krvi tokom dana. Ukoliko vaš posao zahtjeva da sjedite cio dan, iskoritite pauze da se prošetate ili uradite par vježbi. Pokušajte da pronađete vremena za fizičku aktivnost tokom dana, 15-30 minuta biće sasvim dovoljno.

3. Lijekovi

s2

Lijekovi za krvni pritisak, beta-blokatori, antidepresivi i drugi mogu dovesti do neželjenih efekata, među kojima je i zadržavanje vode.
Preporuka: ukoliko primetite ove simptome, obratite se svom ljekaru kako bi vam prilagodio terapiju.
4. Hormoni

s3

Žene često imaju problema sa oticanjem pod uticajem hormona, bilo tokom mjesečnog ciklusa, perimenopauze i menopauze. Hormoni koji imaju najvažniju ulogu u ovome jesu estrogen i progesteron.
Preporuka: najprije pokušajte da povedete računa o ishrani i eliminišete hranu koja dovodi do oticanja i nadimanja. Ukoliko ovo ne da rezultate, posjetite ljekara. U krajnjem slučaju može vam prepisati hormonsku terapiju koja će vaše hormone dovesti u ravnotežu.

5. Problemi sa srcem

s4

Jedan od simptoma srčanih poremećaja jeste oticanje nogu ili abdomena. Tada možete imati oticanje u kombinaciji sa slabošću, ubrzanim radom srca, kratkim dahom.

Preporuka: obavezno se obratite ljekaru. On će uraditi analize kao što je EKG, snimanje srca ili magnetnu rezonancu kako bi utvrdio uzrok i otpočeo liječenje.

Ne propustite