IMAŠ MLADEŽ IZ KOG RASTE DLAKA? Ovako ćete provjeriti da li je kancerogen OPASNO JE DIRATI 

Objavljeno:08.03.2021 - 17:30
A A A Times Arial

Mladež iz kojeg viri dlačica iritira svakog ko ga ima, a mnogi smatraju da je opasno dirati te dlake. 

Da li je baš ovakav mladež opasan? Da li smemo da čupamo te dlačice? Da li možda treba da se obratimo ljekaru? 

Ovo su odgovori. 

DA LI I VI IMATE OVAKAV MLADEŽ?

– Mladež je izraslina na koži, obično braon ili crne boje, a nastaje kada ćelije kože počnu da rastu u grozdovima umjesto da se šire, a tamniji su jer te ćelije proizvode i pigment. Obično se pojavljuju do 30. godine života, mogu da budu ravni ili reljefni, i mogu da potamne usljed izlaganja suncu, puberteta ili trudnoće – objašnjava dr Džastin Vujević, dermatolog iz Pitsburga.

koza

A ZAŠTO NA NEKIM MLADEŽIMA IMA DLAČICA?

Kao i na ostatku kože, dlaka raste tamo gde ima folikula. Ako u mladežu ima folikula, na njemu će se pojaviti dlačica, ili više njih, u zavisnosti od toga koliko ima folikula.

DA LI SU DLAKE NORMALNE?

Da, apsolutno. Generalno, žene imaju manje tjelesnih malja od muškaraca, pa se kod žena slabije i javljaju, ali u svakom slučaju je u oba pola to uobičajeno.

ZAŠTO SU DLAKE NA MLADEŽIMA TAMNIJE OD DRUGIH?

Baš kao što je koža na dijelu gdje je mladež tamnija, i dlaka može da bude tamnija.

DA LI JE DLAKAVI MLADEŽ ZNAK DA JE ON KANCEROGEN?

Ne nužno. Bilo koji mladež može i ne mora da bude kancerogen, sa dlačicama i bez njih. A sada kada smo to napomenuli, stručnjaci kažu da je zapravo manja šansa da je kancerogen mladež iz koga raste dlačica. Zašto? Zato što su kancerogene ćelije abnormalne, a ako na mladežu imate dlačice, znači da možete da budete gotovo potpuno uvjereni da se ispod njega ne kriju abnormalne ćelije,prenosi Srbijadanas.

DA LI SMIJEM DA UKLANJAM TE DLAČICE?

Da, kao i svake druge dlake koje vam smetaju. Možete da ih brijete, čupkate pincetom, voskom, idete na depilaciju…šta želite.

A AKO DLAČICA NA NJEMU URASTE?

I to može da se desi i tada postupate kao i sa bilo kojom drugom uraslom dlakom.


 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!