Katica: Pokrenuta interna istraga protiv policajaca, uskoro će svi imati kamere

Bosna i Hercegovina
Katica: Pokrenuta interna istraga protiv policajaca, uskoro će svi imati kamere
.

Nakon hapšenja Nidžare Ahmetašević, novinarke i aktivistice, večeras se oglasio i ministar policije Kantona Sarajevo Admir Katica.

On je kazao da su pred zakonom svi građani jednaki te da policija u službenom postupanju ne pravi razlike.

screenshot-49

- Kao ministru, nije mi bilo ugodno kad sam vidio snimku i izražavam duboko žaljenje što je do ovakve situacije uopće došlo. Moram istaći da sam u kontaktu s Upravom policije jer je jako važno da dobijemo potpunu sliku o onom što se desilo - rekao je on.

Naglašava da su i policajci samo ljudi, da nisu mašine i da se greška može dogoditi, ali i da će, ukoliko postoji razlog, takvo nešto u disciplinskom postupku biti sankcionirano.

- Napominjem da nam nedostaje veliki broj ljudi u redovima. Naši su policajci preopterećeni i umorni - iako ovim ne tražim i ne dajem opravdanje za bilo šta, samo vas informišem o stanju stvari - rekao je.

Najavljuje da će svi policajci Kantona Sarajevo na terenu uskoro biti opremljeni kamerama koje će stalno biti uključene upravo kako bi se podigao kvalitet rada i transparentnosti.

-  U periodu kada se susrećemo sa brojnim izazovima, od pandemije do migrantske krize, naši policajci su svakodnevno na terenu sa ciljem očuvanja i podizanja dostignutog nivoa sigurnosti. Kao što i najveći broj policajaca svoju dužnost obavlja krajnje profesionalno, tako vjerujem da je i ogromna većina građana svjesna njihovog doprinosa zajednici i da ga cijeni. Samo zajedničkim radom naš grad ćemo učiniti sigurnijim i boljim mjestom za život, zajedno možemo ispravljati greške i učiti - napisao je Katica.

Izvor:Avaz

Ne propustite