Naučnici su za nekoliko koraka bliži objašnjenju misterioznog simptoma "moždane magle" COVID-19

Zanimljivosti
Naučnici su za nekoliko koraka bliži objašnjenju misterioznog simptoma "moždane magle" COVID-19
.

Kako se veći broj ljudi oporavlja od COVID-19, istraživači saznaju više o "moždanoj magli" kod onih pogođenih virusom.

Mjesecima su liječnici i istraživači svjesni niza dugotrajnijih simptoma koji pogađaju ljude nakon oporavka od aktivne infekcije COVID-19. Jedan od takvih simptoma, koji se obično naziva "moždana magla", može poprimiti oblik zbunjenosti, poteškoća u razmišljanju i koncentraciji, kratkotrajnog gubitka pamćenja, a u teškim slučajevima čak je zabilježeno da uzrokuje delirij i psihozu.

Iako naučnici još uvijek ne znaju sa sigurnošću što uzrokuje moždanu maglu, oni se usredsređuju na nekoliko teorija. Uglavnom, naučnici sve više vjeruju da se moždana magla događa kada se stanice uključene u reakciju na infekciju probiju do netipičnih mjesta, poput mozga.

Ključno otkriće pojavilo se kada su istraživači izvršili autopsiju mozga žrtava COVID-a otkrivajući određene ćelije koje tamo nisu trebale biti. Ove velike ćelije, poznate kao megakariociti, možda zauzimaju dragocjeni prostor, ostavljajući manje prostora za prolazak krvi u mozak.

Ovaj fenomen mogao bi biti jedinstven za COVID, kaže David Nauen, dr. Med., Profesor patologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Johns Hopkins.

Izvor: ABC News

Ne propustite