Biden i evropski saveznici brinu da Izrael priprema značajan napad na Iran

Svijet
Biden i evropski saveznici brinu da Izrael priprema značajan napad na Iran
.

Izrael sumnja da je Iran namjerno poslao brod koji je na svoje plaže bacio stotine tona sirove nafte, što je najgora ekološka katastrofa u tom području u posljednjih nekoliko decenija, kako bi se osvetio za novembarski atentat na vrhunskog nuklearnog naučnika u zemlji, prema izraelskim zvaničnicima i medijima.

No, izraelski dužnosnici kažu za Insider da je izjava ministra zaštite okoliša koja direktno optužuje Iran objavljena u srijedu preuranjena jer vojna i obavještajna služba još nisu donijele konačnu odluku o iranskoj krivici i odgovarajućem nivou odgovora na ono što bi bilo najhrabrije djelo ekološki terorizam u novijoj istoriji.

"Ta izjava nikada nije smjela biti data", rekao je za Insider bivši izraelski obavještajni zvaničnik, koji se još uvijek savjetuje s vladom i zato ne može biti imenovan. "IDF i Mossad odgovorni su za istraživanje napada na izraelsku domovinu, utvrđivanje odgovornosti i predlaganje pravca djelovanja. Taj je postupak u toku i nije resor ministra zaštite okoliša za započinjanje ratova s ​​Iranom."

Iyvor> Business Insider

Ne propustite