Ravnopravnost

"Odustanite od "patenata" COVID vakcina u korist siromašnih zemalja," izrazili aktivisti!

Objavljeno:04.03.2021 - 16:33
A A A Times Arial

Doktori bez granica (MSF) organizovali su u četvrtak protest kod Svjetske trgovinske organizacije protiv, kako kažu, nesklonosti bogatog svijeta da se odrekne patenata i omogući veću proizvodnju COVID-19 vakcina za siromašnije nacije.

Aktivisti koji traže odricanje od pravila intelektualnog vlasništva razvili su ogroman natpis "Nema COVID monopola - bogate zemlje prestaju blokirati odricanje od TRIPS-a" u parku pored sjedišta WTO-a na Ženevskom jezeru.

Žele da se nadjačaju uslovi sporazuma TRIPS - trgovinski aspekti intelektualnog vlasništva koji su povezani sa trgovinom - kako bi generički ili drugi proizvođači mogli da proizvode nove proizvode.

Države članice WTO održavaju nove razgovore sljedeće sedmice o prijedlogu Indije i Južne Afrike da se odreknu takvih pravila za lijekove i vakcine protiv COVID-19.

"Da imamo odricanje, mogli bismo trenutno u većem broju povećati proizvodnju, što bi omogućilo dijagnostiku, lijekove i vakcina da stignu tamo gdje su najpotrebniji", Stephen Cornish, generalni direktor MSF Švicarske, rekao je Reutersu u WTO-u.

Izvor: Reuters

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!