SOK KOJI SVI IMATE U KUĆI SPREČAVA TROMBOZU: Prava je riznica zdravlja, štiti srce i podmlađuje, evo kako da ga konzumirate

Porodica i zdravlje
SOK KOJI SVI IMATE U KUĆI SPREČAVA TROMBOZU: Prava je riznica zdravlja, štiti srce i podmlađuje, evo kako da ga konzumirate
.

Ova zdrava namirnica bogata je vitaminima C, B i K, kao i mineralnim solima!

Osim što ga volimo u skoro svakoj salati i često dodajemo kuvanim jelima, paradajz je veoma korisna namirnica i prirodni lijek za mnoge tegobe. Bogat vitaminima C,B i K, kao i mineralnim solima (kalijuma, natrijuma, magnezijuma, kalcijuma, gvožđa) svakako spada u zdravu hranu.

Takođe i sok od paradajza može poboljšati vaše zdravlje na nekoliko načina. Likopen, koji se nalazi u paradajzu, pruža zaštitu od nastanka arteroskleroze, infarkta srca i poboljšava celokupno stanje organizma.

Ljekovita svojstva soka od paradajza ogledaju se u tome što reguliše metabolizam, jača otpornost i izbacuje suvišnu tečnost iz organizma, snižava krvni pritisak (ukoliko se ne posoli), popravlja krvnu sliku, reguliše varenje, pozitivno deluje na bolesti jetre, pankreasa i protiv reume.

Naučna istraživanja su pokazala i da sok od paradajza sprječava trombozu. Pogotovo kod osoba sa dijabetesom tipa 2, kod kojih je povećan rizik od nastanka tromba. Kako je ova pojava najčešći uzročnik infarkta srca i mozga, preporučuje im se konzumiranje soka od paradajza, s tim što je potrebno istovremeno smanjiti unos natrijuma.

Srčani bolesnici bi, iz istog razloga, trebalo da konzumiraju sok od paradajza, kao i zbog visokog sadržaja kalijuma.

Preporuka za uzimanje soka je najmanje 2 dl svježe pripremljenog napitka svakog dana.

(lepa i srećna)

Ne propustite