16 STVARI KOJE SU U SJEVERNOJ KOREJI STROGO ZABRANJENE: Kad vidite broj 13 naježit ćete se!

Zanimljivosti
16 STVARI KOJE SU U SJEVERNOJ KOREJI STROGO ZABRANJENE: Kad vidite broj 13 naježit ćete se!
.

Svijet je sve više zanima za ovu zatvorenu zemlju. Njen lider i vlada stalno pokušavaju da zaštite svoj narod od spoljnih uticaja – na primjer, zabranom određenih frizura i odjeće. Sve ovo samo podgrijeva naše interesovanje za Sjevernu Koreju, njen narod i njihov način života.

Femina je sa čuđenjem otkrila 16 stvari koje su zabranjene u Sjevernoj Koreji, a sigurno će i vama biti zanimljive.

16. Zapadnjačka moda

16

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un je zabranio farmerke i još neku zapadnjačku odjeću u dvije regije koje se graniče s Kinom. Pjongjang na taj način pokušava da se bori protiv uticaja zapadnjačke kulture, koja u zemlju prodire od susjeda.

15. Koka-kola

15

Zbog trgovinskog embarga na Koka-kolu nametnutog Severnoj Koreji, nabaviti bocu ovog pića uopšte nije lako. Poznato je da neke elitne prodavnice u Pjongjangu ipak prodaju ekvivalente Koka-kole proizvedene u Kini.

14. Frizure

Odobrene muške frizure

m

Odobrene ženske frizure

z

Kim Džong Un je odobrio samo 18 frizura za žene i 15 za muškarce. Nijedna od zvanično odobrenih frizura ne dozvoljava promjenu boje, pa kupiti boju za kosu nimalo nije lako!

13. Higijenski ulošci

13

Ulošci i tamponi za jednokratnu upotrebu uopšte se ne prodaju u Sjevernoj Koreji. Žene koriste uloške za višekratnu upotrebu.

12. Prezervativi

12

U Sjevernoj Koreji su zabranjene sve vrste kontracepcije. Zato je pronaći prezervativ vrlo težak zadatak. Mnogi odrasli Sjevernokorejci veoma će se obradovati ako dobiju kontraceptivno sredstvo na poklon. 

NASTAVAK NA SLJEDEĆOJ STRANICI --->>

Ne propustite