Objavljena

Bidenova strategija kaže da će "AMERIKA, A NE KINA" uspostaviti svjetski poredak

Objavljeno:03.03.2021 - 23:47
A A A Times Arial

Administracija predsjednika Joea Bidena objavila je novi strateški dokument kojim se zavjetovala da će osigurati da Sjedinjene Države ostanu na vrhu svjetskog poretka, a ne njegov najbliži konkurent, Narodna Republika Kina.

Bijela kuća objavila je u srijedu izvještaj na 23 stranice pod nazivom "Privremene strateške smjernice za nacionalnu sigurnost", u kojem su navedeni prioriteti nove administracije u zemlji i inostranstvu.

Iako je pokriven širok spektar tema i potencijalnih prijetnji, poseban naglasak stavljen je na Kinu, koja je nazvana "jedinim konkurentom koji je potencijalno sposoban kombinovati svoju ekonomsku, diplomatsku, vojnu i tehnološku moć kako bi iznio održivi izazov stabilan i otvoren međunarodni sistem. "

U dokumentu se obećalo da će se prevazići taj uočeni izazov i predstaviti program koji će "ojačati naše trajne prednosti i omogućiti nam da prevladavamo u strateškoj konkurenciji s Kinom ili bilo kojom drugom državom".

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!