Beige Book

Istraživanje Feda pokazuje skromnu ekonomsku ekspanziju u februaru

Objavljeno:03.03.2021 - 23:19
A A A Times Arial

Istraživanje Federalnih rezervi Beige Book, objavljeno osam puta godišnje, utvrdilo je skromni ekonomski rast prošlog mjeseca dok se SAD bore za izlazak iz pandemije koronavirusa.

"Ekonomska aktivnost se skromno proširila od januara do sredine februara za većinu okruga Federalnih rezervi", kaže se u izvještaju objavljenom u srijedu.

Sveukupno su proizvođači dobro poslovali, uprkos poremećajima u opskrbi, a zabilježen je rast u transportu.

"Iako je nekoliko okruga izvijestilo o neznatnim poboljšanjima u putničkim i turističkim aktivnostima, ukupni uslovi u sektoru zabave i ugostiteljstva i dalje su ograničeni tekućim ograničenjima COVID-19," kaže Fed.

Zaposlenost i zarade zaposlenih porasli su kako se lokacije počinju ponovo otvarati ili širiti ranije ograničeni kapacitet.

"Nekoliko okruga izvijestilo je o skromnom povećanju plata za pozicije sa visokom potražnjom, a mnogi su također primijetili pritisak na plaće da bi privukli i zadržali zaposlenike", navodi se u istraživanju.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!