Krizni štab TK - Donesena naredba je u interesu zdravlja stanovništva

Bosna i Hercegovina
Krizni štab TK - Donesena naredba je u interesu zdravlja stanovništva
.

Predsjednica Kriznog štaba Tuzlanskog kantona i direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK Maida Mulić na današnjoj konferenciji za medije pojasnila je razloge  donošenja jučerašnje naredbe kojom se ograničava rad svih ugostiteljskih objekata u tom kantonu do 20 sati u narednih 15 dana.

Mulić je naglasila da je spomenuta naredba izrečena zbog rezultata testiranja na terenu tokom proteklih deset dana, prilikom kojih je registrirano povećanje broja zaraženih koronavirusom, zatim klinička slika hospitaliziranih u UKC-u Tuzla, podaci o mutaciji virusa i verifikaciji novog soja na području BiH u Sarajevu, te prateći epidemiološku situaciju u okruženju.

Naredba je izrečena, kako je naglasila, radi sprečavanja širenja virusa među populacijom koji bi imao razmjere s kojima smo se susreli u novembru i decembru 2020.

Direktor UKC-a Tuzla Vahid Jusufović istakao je da se broj hospitaliziranih osoba u toj zdravstvenoj ustanovi udvostručio.

-Moramo biti spremni da je situacija koja se dešava ne samo na našem kantonu, nego i u okruženju dovoljno upozoravajuća - kazao je Jusufović, napominjući i da su u Kantonu Sarajevo bolnički kapaciteti popunjeni.

Po njegovim riječima, trenutno je 60 hospitaliziranih osoba u UKC-u Tuzla na COVID odjeljenjima, a u respiratornom centru 13 osoba s teškom kliničkom slikom. Također, COVID-19 potvrđen je kod 11 uposlenih, od kojih su četiri anesteziologa.

Dodao je da je 525 zaposlenika UKC-a već bolovalo od COVID-a 19, a polovina ima tešku kliničku sliku i teško se vraćaju u proces rada zbog postcovid manifestacija.

-Treći val koronavirusa nije pitanje da li će doći, nego kada će započeti jačim intenzitetom. Treći  val je neizbježan i morat ćemo ga na svaki način spremno dočekati. Stoga je i jučerašnja naredba više medicinske prirode - izjavio je Jusufović.

Poručuje da naredba nije usmjerena protiv bilo koga, već je u interesu zdravlja stanovništva, a može biti uvod u ono što slijedi, ukoliko se situacija pogorša.

Načelnik Infektivne klinike UKC-a Tuzla Sead Ahmetagić kaže da je posljednjih dana iz Zavoda za mikrobilogiju potvrđeno da se koronavirus počinje ponovo javljati u svim dijelovima TK te da se sve čini da ne dođe do sloma zdravstvenog sistema.

Naredbom koju je donio jučer Krizni štab naređeno je svim gradskim/općinskim kriznim štabovima, kao i gradskim i općinskim inspekcijama da izvrše kadrovsko jačanje inspekcijskih službi te maksimalno pojačaju inspekcijski nadzor kada je u pitanju njena realizacija, kao i primjena važećih preporuka i naredbi kada je u pitanju način organizacije i rada ugostiteljskih objekata.

Ne propustite