Ukrajina je u velikom problemu - čak i doktori se odbijaju vakcinisati

Aktuelno
Ukrajina je u velikom problemu - čak i doktori se odbijaju vakcinisati
.

Brojne zemlje muku muče oko toga kako nabaviti dovoljno cjepiva za potrebe stanovništva, no u nekim slučajevima cjepivo se baca jer ostaje neupotrebljeno. Novi primjer stiže iz Ukrajine gdje je osigurana pošiljka cjepiva za liječnike koji se nalaze na "prvoj liniji" borbe protiv COVID-19 epidemije.

No, kako ističu ukrajinski vladini dužnosnici, dio cjepiva moralo se "baciti" jer sami liječnici odbijaju cijepljenje.

screenshot-13

Naime, Ukrajina je prošlog tjedna dobila prvu isporuku od 500,000 doza cjepiva AstraZeneca. U ovom konkretnom slučaju riječ je o AstraZeneca cjepivu proizvedenom u Indiji. Čini se da je ta kombinacija rezultirala povećanim skepticizmom kod Ukrajinaca. Podsjetimo, cjepivio AstraZeneca trenutačno je na poprilično lošem glasu, što zbog navodnih nuspojava, što zbog studija koje sugeriraju da daje preslabi imunitet (naročito na nove sojeve koronavirusa).

Ali zašto cjepivo propada? Ukrajinski zastupnik Mihajlo Raducki pojašnjava: "Ako se osoba ne pojavi na zakazano cijepljenje onda se to cjepivo može držati otvoreno maksimalno još samo 2 do 3 sata nakon čega se baca".

Situacija je loša diljem zemlje, primjerice u sjevernom ukrajinskom gradu Černihiv od 280 liječnika na cijepljenju se pojavilo svega njih 87.

Izvor:Advance.hr

Ne propustite