OLIVERA BALAŠEVIĆ SE OGLASILA PRVI PUT NAKON SMRTI SUPRUGA: Snimila se u porodičnom domu, IMALA JE VAŽNU PORUKU

Objavljeno:02.03.2021 - 12:03
A A A Times Arial

 Olivera Balašević oglasila se na svom Instagramu prvi put nakon suprugove smrti. Na poseban način obilježila je Međunarodni dan materinjeg jezika te je podijelila video iz emisije u kojoj je gostovala i pričala o onome što jezik za nju znači.

"Živimo u čudnim vremenima. Ono što je daleko svakog dana se čini još daljim. A ono što nam je blisko, sve nam je bliskije i bliskije. U kaosu ovog iskrivljenog ogledala pandemije i apsurda, tko smo mi ako ne stremimo ka vrijednostima", započela je.

"Najdubljim, onim što vuku iz naših korijena i tiho nas, šapatom, podsjećaju tko smo. Tako i danu materinjeg jezika dugujemo, ako ništa, barem zahvalnost. Što nas opominje da ne zaboravimo. Korijene. Majke. Bake. Nas same. Međutim, ne mogu a da se ne pitam, je li materinji jezik onaj kojem nas uče naše majke, ili je to pak onaj koji učimo svoju djecu?" upitala je.

"Moja ga majka, nažalost, nije imala. Odrastajući u nekim drugim vremenima, zauvijek je ostala bez tog izvornog, koji piše naše prve priče. Ili ga je možda i imala, samo mu ne znamo ime? Bilo kako bilo, sreća je da planeti imaju svoj jezik. I da se razumiju. Oni su pak tajno i nepogrešivo povezani, svjetovi za sebe. Različiti, a isti."

"Čast mi je bila, i odgovornost, da povodom obilježavanja 20. međunarodnog praznika materinjeg jezika i ja kažem par riječi. Onih iz najdaljih kutaka duše, kako već biva kada iz vas progovara dijete ratnog siročeta, koje je odraslo baš ovdje, u Kovačici. Šapnuli su mi s mojeg Planeta, da vam prenesem da ne zaboravljate. Već da se sjećate", poručila je.

 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!