VUČIĆ URUČIO VAKCINE, PA SE OBRATIO GRAĐANIMA BIH: Ima jednu molbu

Objavljeno:02.03.2021 - 11:24
A A A Times Arial

Poslije sastanka Aleksandra Vučića sa sva tri člana BiH predsedništva, Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem, oni se obraćaju javnosti...

- Nisam došao da posebno govorim o vakcinama. Obezbijedili smo 10.000 Astrazeneka vakcina. Iz evropskih programa dobijaćemo AstraZeneku kao najčešću vakcinu. Srećan sam ako ćemo time da spasemo 5, 10 ili 20 života, to je važna i velika stvar. Zamolio sam da napravimo veliki samit BiH i Srbije u Beogradu, najveći koji smo ikada napravili, da to bude samit povjerenja i saranje - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka.

- Vidim da neki imaju primjedbe, koju god hoćete vakcinu naručite od ovih koje imamo. Koju god da tražite mi ćemo vam dati.

- Hajde da probamo da svi govorimo u jedan glas prema Briselu i prema svijetu, kada zajednički možemo da ukažemo na probleme. Lako je da nas kritikuju, ali mi od njih još nijednu vakcinu nismo dobili - rekao je Vučić.

Milorad Dodik je tokom obraćanja potvrdio da je prihvaćen predlog predsjednika Srbije da se za dva tri meseca u Beogradu organizuje forum između Srbije i BiH.

Donirane vakcine u narednim danima treba odobriti i Agencija za lijekove BiH, nakon čega bi trebala krenuti distribucija po domovima zdravlja, te bi prvi zdravstveni radnici u FBiH trebali biti vakcinisani.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik zahvalio se predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na donaciji vakcina i najavio organizivanje foruma za tri mjeseca između ove dvije države.

- Republika Srpska je koristila mehanizam da se zdravstveni radnici mogu vakcinisati u Srbiji, uz pomoć ove donacije Federacija BiH dobija 5.000. Odnosi između Srbije i BiH su dobri, ali ima dosta otvorenih pitanja koja treba rješavati. O njima smo razgovarali. Srbija je ove vakcine mogla da upotrijebi za svoje građane, ali njihov odnos na najbolji način govori o politikama koje se vode u Srbiji - zaključio je Dodik.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!