PIJETE LI KAFU ODMAH NAKON BUĐENJA? OGLASILI SE LJEKARI: OVO JE VRIJEME KADA TREBATE PITI PRVU KAFU, nije rano

Porodica i zdravlje
PIJETE LI KAFU ODMAH NAKON BUĐENJA? OGLASILI SE LJEKARI: OVO JE VRIJEME KADA TREBATE PITI PRVU KAFU, nije rano
,

Skupina istraživača sa Sveučilišta Nevada-Reno otkrila je da se talog kave može koristiti kao biodizel, a vrlo vjerojatno će u bliskoj budućnosti isparenja iz vaših automobila mirisati poput šalice svježe skuhane kave.

Ali ta prva šalica kave ujutro možda nije najbolji način da započnete svoj dan. Zapravo, liječnici vjeruju da je najbolje vrijeme za uživanje u šalici kave između 9:30 i 11:30. Učinci koje ona može imati na vaše tijelo kad je pijete natašte mogu biti pravi znak za uzbunu, kako piše Bright Side.

screenshot-6

Osjećat ćete se umornije 

Kava je za mnoge od nas napitak za buđenje, no pijenje čim ustanete iz kreveta može imati suprotan učinak. Kofein udvostručuje razinu hormona stresa i može dovesti do problema sa spavanjem. Ako dan započnete šalicom kave, nakon kratkog vremena ćete se ponovno osjećati pospano. To se događa jer naše tijelo proizvodi inzulin kako bi nadoknadio šećer, uzrokujući pad razine glukoze u krvi, što rezultira nedostatkom energije i tjeskobom.

Vaše tijelo može brže izgubiti bitne minerale 

Konzumiranje redovite doze kave rano ujutro može dovesti do gubitka mnogih esencijalnih vitamina i minerala. Može sabotirati apsorpciju željeza, magnezija i vitamina B koji su vitalni za naš živčani sustav. Previše kofeina također može izlučiti kalcij iz vaših kostiju, čineći ih slabima i lomljivima. 

Može dovesti do nakupljanja kilograma

Iako vam crna kava može pomoći u sagorijevanju masnoća, ona također može poremetiti vaše zdrave načine spavanja. Kada se ne naspavate, osjećate se gladnije i više žudite za slatkim. Mnogi napici od kave, poput popularnih zaslađenih mješavina, prepuni su šećera i kalorija te mogu dovesti do viška kilograma. 

Suši kožu 

Budući da kava čini da češće koristite zahod, ona dehidrira vaše tijelo. Kad postanete dehidrirani, toksini teže izlaze iz tijela kroz vašu kožu. To, pak, isušuje kožu i čini je ranjivijom na razne probleme, poput preuranjenih bora.

Povećava šećer u krvi

Jutarnja šalica kave otežava stanicama regulaciju šećera u krvi, što može dovesti do raznih bolesti. Visok šećer u krvi, pak, može dovesti do debljanja, pa čak i povećati rizik od kožnih infekcija.

Ne propustite