ROĐEN JE U BIH, 20 GODINA VLADAO ZAGREBOM: Evo ko je bio Milan Bandić, POZNATO KO ĆE GA ZAMIJENITI NAKON SMRTI

Aktuelno
ROĐEN JE U BIH, 20 GODINA VLADAO ZAGREBOM: Evo ko je bio Milan Bandić, POZNATO KO ĆE GA ZAMIJENITI NAKON SMRTI
.

Milan Bandić rođen je 22. studenog 1955. u Grudama, a prema vlastitom priznanju, prekretnica u njegovu životu bila je 1974. godina, kada je preselio u Zagreb. 

U svojoj idealiziranoj biografiji iz 2009. godine o Zagrebu je govorio kao o snu koji je postao zbilja. Od tada pa do danas Bandić je postao jedan od najbogatijih hrvatskih političara.

2285417-profimedia0269932922-ls

Rođen

22. studenog 1955., Grude, Bosna i Hercegovina

Obrazovanje:

osnovna i srednja škola, Grude;
diplomirao na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu;
godine 2000. upisao poslijediplomski studij na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Radno iskustvo

od 1980. do 1983. zaposlen u tvornici Ledo, od 1983. do 1990. zaposlen u Općini Pešćenica.

Politička karijera:
 

  od 1995. do 2000. vijećnik u Skupštini Grada Zagreba, od 2000. zastupnik u Zastupničkom domu Hrvatskog sabora, potpredsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost;
    2000. u trećem mandatu izabran je za vijećnika Skupštine Grada Zagreba;
    31.svibnja 2000. na sjednici Skupštine Grada Zagreba izabran za gradonačelnika Grada Zagreba;
    2. lipnja 2000. stupa na dužnost gradonačelnika;
    20. lipnja 2001. godine ponovo je izabran za gradonačelnika Grada Zagreba;
    4. travnja 2002. na sjednici Skupštine Grada Zagreba izabran je za zamjenika gradonačelnice Grada Zagreba;
    14. lipnja 2005. na konstituirajućoj sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba treći put izabran je za gradonačelnika Grada Zagreba;
    31. svibnja 2009. na neposrednim izborima izabran je četvrti put za gradonačelnika Grada Zagreba;
    2. lipnja 2013. na neposrednim izborima (drugi krug) kao neovisni kandidat (kandidat grupe birača) peti put izabran je za gradonačelnika Zagreba, a njegova lista, pojedinačno gledajući, osvojila je najviše mandata u Gradskoj skupštini Grada Zagreba;
    4. lipnja 2017. na neposrednim izborima (drugi krug) kao kandidat stranke Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti šesti put izabran je za gradonačelnika Zagreba, a Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti osvojila je najveći broj mandata u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

Bračno stanje

oženjen, supruga Vesna, kći Anamarija

No kako je Bandić došao do toga da je bio jedan od najmoćnijih?

Sanjario je da bude Goebbels

Dio odgovora krije se možda u jednoj davnoj Bandićevoj izjavi kada je još "sanjario" da bi jednog dana mogao biti predsjednik države.

"Moj san je bio da budem Goebbels. Ako ne najuspješniji, onda izvrstan u svom poslu", rekao je Bandić prije desetak godina. Drugi dio odgovora na pitanje krije se u Bandićevoj "hobotnici". Hobotnici koja je prije dvadeset godina premrežila glavni grad, a danas ima svoje pipke u saboru, na Pantovčaku, u policiji, sudstvu, Crkvi, Poreznoj upravi i gotovo svim političkim strankama.

20 godina vladao Zagrebom

Jedino njegovo radno iskustvo u realnom sektoru bilo je u Ledovoj hladnjači, no tamo se nije zadržao dugo. Kao stručno-politički radnik za ONO i DSZ zaposlio se u Općinskom komitetu SKH-a Peščenica. Godine 1993. postaje tajnik GO-a SDP-a, a 1995. godine postaje zastupnik Gradske skupštine. Bandić će postati predsjednik zagrebačkog SDP-a dvije godine kasnije, 1997. godine. Tri godine nakon toga, 2000. godine na izvanrednim izborima prvi put postaje gradonačelnik. Nakon što je 2002. godine pijan prouzročio prometnu nesreću i pokušao podmititi policajca, morao je podnijeti ostavku. Na mjesto gradonačelnika vraća se 2005. godine. 

"Ono o čemu sam sanjao, postajala je zbilja. Jedino mi se Zagreb – kad sam napokon tamo stigao – učinio manjim nego što sam ga zamišljao, ali zato mnogo ljepšim od onoga što sam vidio na fotografijama", napisao je Bandić u svojoj idealiziranoj biografiji 2009. godine. Bandić je, vidljivo je iz službene biografije, gotovo cijelog života bio na državnim jaslama, nikad nije bi poduzetnik.

Hrvat i katolik prije svega

"Imam više prijatelja u policiji nego vi. Ne dopuštam da me isljeđujete!" poručio je Bandić još 2001. godine u jednoj polemici tadašnjem pomoćniku ministra unutarnjih poslova. Što to točno znači, kao i da prijatelje nema samo u policiji, postalo je jasno deset godina kasnije. U predizbornu kampanju za predsjednika 2009. godine ušao je s više od 200 prijava i stotinjak afera. Gotovo ni jedna nije procesuirana. U jednom trenutku učinilo se da su ormari, ladice i tepisi DORH-a postali premali za pospremanje svih Bandićevih nepodopština.

"Neka institucije rade svoj posao", papagajski je ponavljao Bandić te je tako izbjegavao dati i jedan precizan odgovor na brojna pitanja o aferama Krašograd, Nadstrešnice, izmjenama GUP-a, poslovima s Ivicom Todorićem, zamjenama zemljišta, pročistaču, Strojarskoj, fontanama, Maksimiru i Dinamu, spalionici, zlatnim zahodima, Zagrebačkim cestama... Bilo je to njegovo vrijeme.

Na pitanje o teškom financijskom stanju Grada Zagreba pričao je anegdote, umjesto političkih analiza nizao je basne, a na ekonomske pokazatelje nabacio bi dosjetku o svom psu Rudiju. Na "how are you" odgovarao je s "ke". Bila su to vremena kada je pio vodu kao žaba i jeo snijeg. Kada je na niz neugodnih pitanja odgovarao tvrdnjom da je "Hrvat i katolik".

Dvaput završio u zatvoru

Taman kada je Bandić počeo govoriti kako je "lovina već 14 godina", dogodio se prijelomni trenutak. Krajem 2014. godine Bandić je uhićen u poznatoj akciji Agram sa Slobodanom Ljubičićem i Petrom Pripuzom. Prije nego što će ga odvesti u Remetinec, Bandić je uspio prenijeti poruku javnosti kako njegovo uhićenje nije ništa drugo nego - skretanje pažnje sa suđenja Perkoviću i Mustaču. Bandić će u zatvoru do kraja tog mandata završiti i drugi put, no ništa od toga nije bilo dovoljno građanima Zagreba da mu prestanu davati glasove. Na lokalnim izborima više od 147 tisuća Zagrepčana i dalje je bilo uvjereno da Bandić radi svoj posao izvrsno i pošteno.

Njegovim glasačima ne samo da nisu smetale afere i sumnjivo bogaćenje na naš račun nego im nije zasmetala ni očigledna mizoginija zagrebačkog gradonačelnika, sve češće i grublje seksističke uvrede, patrijarhalno-patronizirajući odnos i prijetnje. Respektabilan broj žena pokazao je da nemaju nikakav problem surađivati s takvim Bandićem, biti na listi, šutjeti i smijuljiti se žrtvama gradonačelnikovih ispada dok on ispred njihovih očiju vrijeđa i ponižava druge žene i svoje kritičare. Bandićeva strategija bila je jednostavna.

Bandićeve prijetnje
 

"Bilo je i većih muda od tvojih. Nikoga od onih koji su loše pisali o Milanu Bandiću više nema u novinama. Bilo bi ti bolje da počneš vjerovati u Boga jer će te kazniti. Mogao bi se tu dolje poskliznuti i slomiti nogu ili bi se nekome od tvojih moglo nešto dogoditi. Možeš to sve napisati", rekao je Bandić Indexovom novinaru Vojislavu Mazzoccu u jednom od svojih "medijskih nastupa" koji su i dan-danas ostali u "simpatičnom" sjećanju nizu Zagrepčana.

Bandić je volio i psovati pa je tako kolegici Pavić doviknuo: "Glupačo, j.... ti mater." Za aktivista Tea Celakoskog govorio je da ga "bog j... bolesnog". Umjesto komentara o svojim psovkama odgovarao je da su ga "odgojili franjevci".

Vrijeđanje žena i seksizam

U Bandićevom javnom djelovanju ipak se izdvajaju seksističke uvrede i patrijarhalno-patronizirajući odnos prema novinarkama. Ovo su samo neki od njegovih ispada: "Volim dame u štiklama od 12 cm koje puše. Ali neka ih ne bacaju na pod", "Ja poručujem mamama s Gornjeg grada da radije čuvaju svoju djecu i rade nekakav drugi koristan posao. Pustite gradonačelnika da to završi kako Bog zapovijeda", "To što mi radimo pripremu društava kao cure za misu: šminkamo ih, uljepšavamo da bi bile što spremnije za dernek, za udaju, za snubljenje, to je naša zadaća i za to će nam trebati šest mjeseci do godinu dana'', "Žene ne vole šonje, vole frajera, fakina koji iza sebe ima najmanje pet do deset tučnjava, i to s teškim ozljedama, da je veća šljiva", "Majko Isusova... Sretan je vaš muž. Moram se nasmijati. Kako ste vi brzi, vi bi poginuli od tog metka'' i "Jesi ti ikad rodila? Nisi. Onda nemoj o tome govorit'."

Kod Bandića nikad ništa nije bilo normalno i očekivano, pa bez obzira na to što Bandiću nije bio nikakav problem vrijeđati žene i verbalno napadati novinarke, okupio je respektabilan broj žena koje ne samo da nisu imale nikakav problem surađivati s takvim Bandićem nego su bile i dio njegove ekipe suradnica, nalazile se na njegovoj listi za ove ili one izbore i šutile ili se smijuljile gradonačelniku iza leđa dok je on ispred njihovih očiju vrijeđao i ponižavao druge žene.

Divno je lagao

Bandić je uvijek volio lagati i to mu se opraštalo. Posebno sklona oprostu bila je politička desnica koja je preobraćenika Bandića uzdizala na pijedestal. Odmah su mu 2009. godinu zaboravili SDP: ništa im nije bio manje drag ni kada je prije dvije godine nosio na reveru bedž Josipa Broza Tita.

"Nisam nosio nikakav lik i nikakav bedž Josipa Broza Tita. Odakle vam to? Zašto insinuirate i lažete?" derao se Bandić na novinare. Ostao je pri svom i nakon što smo objavili autentičnu fotografiju. Prigrlio je na krajnju desnicu, produžio politički život Zlatku Hasanbegoviću, izbacio Trg Maršala Tita, a prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu podigao spomenik.

S druge strane, nakon što je ugostio Dragana Markovića Palmu, predsjednika stranke Jedinstvena Srbija, bilo je dovoljno da se našim novcem ispriča veteranima, da mu radikalna desnica sve zaboravi. Zašto je tome tako, odgovore daje i ovaj zadnji proračun, odnosno podjela gradskog novca.

I u zadnjem mandatu nizao afere

U prošlo, svom, posljednjem mandatu, nastavio je nizati afere. Od sumnje na kupovinu vijećnika u Gradskoj skupštini do sumnjivih prelazaka zastupnika u saborski klub Milana Bandića. 

Bandić se i u ovom mandatu opet igrao s GUP-om, potpisivao tajne ugovore u inozemstvu, otkrila se igra i novac oko Adventa u Zagrebu, dok je izgradnja nove sljemenske žičare natovarila, čini se, nov posao ionako pretovarenom USKOK-u.

Krašograd, prenamjena zemljišta grada Zagreba, izmjena GUP-a, afera Nadstrešnice, afera Strojarska, afera Zagrepčanka, afera Fontana, afera Pročistač, afera Stadion i poslovi s GNK-om Dinamo, slučaj Spalionica, Robni terminali, pogodovanja Ivici Todoriću, Zagrebačke ceste, afera Paviljon, kupovina stana, afera Potok, slučaj Gupčeva zvijezda, Varšavska, pogodovanje Horvatinčiću, zlatni WC, montažne kućice na Črnomercu, predsjednička kampanja, optužnice iz slučaja Agram, nagovaranje na davanje lažnog iskaza, krivotvorenje dokumentacije, putovanja u Rim, prelasci saborskih zastupnika u njegov klub, uređenje dijela Trga žrtava fašizma, Advent u Zagrebu, Manhattan na Savi i izgradnja žičare na Sljemenu samo su dio afera koje je iza sebe ostavio Milan Bandić.

Ko će ga zamijenit?

Ggradom Zagrebom će do lokalnih izbora u svibnju upravljati Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Milana Bandića koji je umro od posljedica srčanog udara.

Iz Stranke rada i solidarnosti su za 24sata potvrdili da će grad do izbora voditi dugogodišnja Bandićeva suradnica Jelena Pavičić Vukičević (46), jedna od dviju zamjenica gradonačelnika. Druga zamjenica je Olivera Majić.

2478751-screenshot-2-ls

U slučaju smrti gradonačelnika nakon dvije godine mandata, do izbora grad vodi netko od njegovih zamjenika.

Jelena Pavičić Vukičević je suradnica Bandića od početaka njegove karijere, a sama ima dugogodišnje iskustvo u upravljanju gradom jer je bila i zamjenica i pročelnica.

Kada je Bandić 2000. prvi put izabran za gradonačelnika bila je tajnica zagrebačke gradske organizacije SDP-a i zastupnica u Gradskoj skupštini. Tri godine kasnije, 2003., postaje saborska zastupnica, 2008. pročelnica Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, a od 2009. do 2013. po prvi put i zamjenica gradonačelnika. Drugi put Bandićevom zamjenicom postaje 2017. na neposrednim lokalnim izborima.

Jelena Pavičić Vukičević je i potpredsjednica Stranke rada i solidarnosti.

Izvor:Index

Ne propustite