Nejasno za NASA-u

Tajanstvene "pruge" uočene iznad Rusije na satelitskim snimcima!

Objavljeno:27.02.2021 - 15:23
A A A Times Arial

U blizini rijeke Markha u arktičkom Sibiru, zemlja se talasa na načine koje naučnici ne razumiju u potpunosti.

Ranije ove sedmice, NASA-ini istraživači postavili su seriju satelitskih slika neobičnog naboranog pejzaža na web stranicu agencije Observatorij agencije. Snimljene satelitom Landsat 8 tokom nekoliko godina, fotografije prikazuju zemlju s obe strane rijeke Markha koja se miješa tamnim i svijetlim prugama naizmjenično. Zbunjujući efekt vidljiv je u sva četiri godišnja doba, ali je najizraženiji zimi, kada bijeli snijeg kontrastni obrazac čini još oštrijim.

Jedno od mogućih objašnjenja napisano je prema NASA-i, ovaj region Centralno-sibirske visoravni provodi oko 90% godine pokriven permafrostom, iako se povremeno otapa u kraćim intervalima. 

Znano je da dijelovi zemlje koji se kontinuirano smrzavaju, odmrzavaju i ponovo smrzavaju poprimaju neobične kružne ili prugaste dizajne zvane uzorkovano tlo, izvijestili su naučnici u studiji objavljenoj u januaru 2003. u časopisu Science. Učinak se javlja kada se tla i kamenje prirodno sortiraju tokom ciklusa smrzavanja i otapanja.

Izvor: Space.com

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!