Naučnici pronašli način da skuhano jaje vrate u prvobitno stanje i to u samo nekoliko minuta
Timovi hemičara sa australijskog i kalifornijskog univerziteta pronašli su način da skuhano jaje vrate u prvobitno stanje, dakle stanje prije kuhanja.
Timovi hemičara sa australijskog i kalifornijskog univerziteta pronašli su način da skuhano jaje vrate u prvobitno stanje, dakle stanje prije kuhanja.
Prema časopisu KemBiokem, ova inovacija mogla bi bitno da smanji cijenu segmenata medicinske i prehrambene biohemije.
Iako postoje i starije metode koje postižu isti rezultat, one su uglavnom skupe i dugo traju, dok je za ovu potrebno samo nekoliko minuta.
Hemičari u ovom procesu uz pomoć određene supstance stvaraju protein koji rastvara bjelance i žumance. Nakon toga se dodaje još jedna supstanca koja stabilizuje jaje i proces je završen.
"Ovaj metod mogao bi potpuno da promijeni nauku o proteinima", pišu istraživači KemBiokema.