ŽENE ČESTO VEŽU KONJSKI REP, A NISU NI SVJESNE KOLIKO TO MOŽE BITI OPASNO: GLAVOBOLJA NIJE NAJGORA, objavljeno još 6 posljedica

Praktična žena
ŽENE ČESTO VEŽU KONJSKI REP, A NISU NI SVJESNE KOLIKO TO MOŽE BITI OPASNO: GLAVOBOLJA NIJE NAJGORA, objavljeno još 6 posljedica
.

Šta se može dogoditi s vašom kosom ako previše često nosite rep

Rep je ponekad najlakša i najpraktičnija frizura. Možete ga nositi kod kuće, u pidžami, vani s prijateljima, u ležernoj odjeći ili čak na crvenom tepihu s prekrasnom haljinom i visokim potpeticama - baš kao što su to već mnogo puta učinile naše omiljene zvijezde

Ako imate naviku previše čvrsto vezati  kosu i držati je takvu po čitav dan, možda ćete se suočiti s nekim neugodnim problemima.


1. Mogli biste dobiti migrenu.

65b28850bba9ed4251099b470e

Glavobolja u repu toliko je stvarna koliko zvuči. To je vrsta alodinije, što znači da normalna stvar uzrokuje bol. Vaša kosa nije osjetljiva na bol, ali ispod folikula dlake nalaze se živci koje može pokrenuti čvrsto povlačenje i oni mogu osjetiti bol.

2. Vlasište vas može početi boljeti.

Baš kao kod glavobolje od repa, od živaca koji se pokreću prečvrstim zatezanjem tjeme će vas boljeti. Zapravo dolazi iz kože i perifolikularnog područja vašeg vlasišta, što znači područje oko svake dlake, pore ili folikula. Dakle, zapravo su pogođeni živčani završeci pričvršćeni za svaku dlaku. Vjerovatno ćete primijetiti bol odmah nakon što opustite kosu.

3. Mogli biste imati bolove u leđima.

61f7585e0aa35f642238ad7a18

Vlasište bi moglo biti pod velikim stresom, pogotovo ako imate gustu kosu. Pojavljuje se bol, koja se može proširiti sve do vašeg vrata i do leđa. To se događa jer još više aktivirate senzorne živce prisiljavajući svu tu kosu da ostane budna. A za to često koristimo vrlo malu traku za kosu.

4. Koža na licu može postati opuštena

Prekomjerni repovi definitivno nisu dobri za vašu kožu jer ona gubi elastičnost. Vremenom ćete izgledati starije. Ako svakodnevno tako čvrsto držite kosu, koža bi vam mogla ostati istegnuta dulje vrijeme.

5. Kosa bi vam se mogla zapetljati.

7173795c8d874b2403af34d5fb

Nošenje uskog repa tokom dužeg vremenskog perioda može uzrokovati trenje i napetost u kosi. Ako to učinite, budite spremni potrošiti puno vremena raspetljavajući kosu s kravata, traka za glavu i još više.

6. Kosa se lakše lomi

Vaša je kosa prilično krhka, pa je stalno povlačeći i držeći gumicom neće ojačati. Napetost može prouzrokovati pucanje pramenova. Bit će gore ako odlučite spavati s kosom u repu.

7. Možda ćete razviti alopeciju.

Vučna alopecija je specifična vrsta gubitka kose duž linije kose, a javlja se kada se na kosu nanese napetost. Provjerite imate li na tjemenu male neravnine. Takođe možete osjetiti nježnost ili osjećaj korice. Srećom, kosa može normalno rasti ako promijenite naviku nošenja repa

Ne propustite