SAD su zadnjih desetljeća odgovorne za dvije trećine svih vojnih sukoba

Svijet
SAD su zadnjih desetljeća odgovorne za dvije trećine svih vojnih sukoba
Miješanje SAD-a u unutrašnja pitanja različitih zemalja širom svijeta nije im donijelo niti mir, niti demokratiju, rekao je zamjenik ruskog ministra odbrane

Miješanje SAD-a u unutrašnja pitanja različitih zemalja širom svijeta nije im donijelo niti mir, niti demokratiju, rekao je zamjenik ruskog ministra odbrane, Anatoly Antonov. Dvostrukim mjerilima u pružanju podrške terorističkim organizacijama potiče se dodatna destabilizacija.

"U protekla dva desetljeća SAD su inicirale dvije trećine od svih svjetskih oružanih sukoba. Sjetite se kako je ispalo u Jugoslaviji, Iraku, Afganistanu ili Siriji", rekao je Antonov obraćajući se svojim kolegama iz zemalja južne i jugoistočne Azije.

"Koristeći se socijalnim i ekonomskim poteškoćama pojedinih zemalja, te različitim vjerskim i etničkim sukobima pod izgovorom širenja demokracije, politički 'spin masteri' zapadnih zemalja dolijevaju populističke slogane na vatru javnog nezadovoljstva čime prouzročuju masovne poremećaje. Kao rezultat toga dolazi do svrgavanja zakonito izabranih vlada, širi se kaos, zloporaba moći i bezakonje, ljudi umiru, a u nekim slučajevima na vlast dolazi režimska vlada koja odgovara zapadu. Naravno da se teroristi u takvim uvjetima osjećaju kao kod kuće", rekao je Antonov.

Antonov je pozvao američke vlasti da se "Odreknu dvostrukih mjerila u provedbi protivterorističkih mjera i prestanu dijeliti teroriste na dobre i loše".

"Bez obzira na to koje slogane teroristi koriste oni moraju ostati odmetnici od zakona", rekao je govoreći o trenutnoj katastrofalnoj situaciji u Siriji i Iraku kao živopisnim primjerima posljedica koje imaju takvi "neučinkoviti eksperimenti".

Najviši ruski dužnosnici iznijeli su svoje zabrinutosti oko stvaranja terorističkih organizacija koje služe specifičnim potrebama određenih država. Klasičan primjer toga je pokret Talibana u Afganistanu, stvoren za borbu protiv Sovjetskog Saveza, no koji je završio kao čvor u mreži Al-Qaede koja je pošteno ugrizla SAD.

"Rusija je uvijek spremna surađivati u borbi protiv terorizma i uskladiti aktivnosti kako bi se porazila nova prijetnja koju predstavlja Islamska država", rekao je Antonov ističući kako Rusija nikada nije prestala pomagati legitimne vlade s oružjem i vojnom pomoći "Kako bi olakšala njihovu borbu protiv religioznog ekstremizma".

Još jedna prijetnja svjetskoj stabilnosti i sigurnosti je trend takozvanih "obojenih revolucija", rekao je Antonov usporedivši prosvjed u Hong Kongu s prosvjedom na trgu Majdan u Ukrajini, koji je završio u krvoproliću, ekonomskoj silaznoj putanji, podjeli zemlje i na kraju u građanskom ratu.

Ne propustite