ESKALACIJA U ARMENIJI: Na pomolu je državni udar? Vojska poručila kako premijer Pašinjan "mora otići"

Svijet
ESKALACIJA U ARMENIJI: Na pomolu je državni udar? Vojska poručila kako premijer Pašinjan "mora otići"
.

Već ionako napeta situacija u Armeniji upravo je postala još napetija - naime, nakon što to već mjesecima traže prosvjednici i opozicija sada je i armenska vojska poručila kako premijer Nikol Pašinjan "mora otići".

Podsjetimo, prošle godine Armenija je poražena u vojnom konfliktu s Azerbajdžanom te su pritom izgubili dio teritorija sporne regije Gorski Karabah koji su držali još od prve polovice 90-ih godina. Prošlogodišnji sukob završen je ruskim posredništvom te dolaskom nekoliko tisuća pripadnika ruske mirovne misije u spornu zonu.

Mnogi u Armeniji smatraju kako je premijer Pašinjan najveći krivac za gubitak teritorija te da nije smio prihvatiti mir koji uključuje gubitak teritorija. On je pak poručio kako neće otići s vlasti jer sad ima zadatak provesti odredbe mirovnog sporazuma.

Nakon ovog poziva vojske Pašinjan je pak oglasio uzbunu da se u Armeniji priprema državni udar. Danas je otpustio šefa glavnog stožera armenske vojske, Onika Gasparyana, pozvavši vojsku da ostane lojalna civilnoj vlasti. Hoće li tako biti ili se Armenija nalazi pred turbulentnim vojnim udarom (koji bi mogao kompromitirati mirovni sporazum s Azerbajdžanom dogovoren uz posredništvo Rusije), saznat ćemo uskoro.

U ovom trenutku velik broj ljudi izašao je na ulice Erevana tražeći ostavku premijera Pašinjana. Isto tako na ulice su izašli i brojni njegovi pristaše osuđujući izjavu vojske.

Ne propustite