25 misija

Japan povećava zaštitu američke vojske usred "ozbiljnog sigurnosnog okruženja"

Objavljeno:24.02.2021 - 23:19
A A A Times Arial

Japanska vojska izvela je 25 misija 2020. godine u odbrani američkih brodova ili aviona, znak sve veće integracije dviju najmoćnijih azijskih oružanih snaga.

Broj misija koje Japan naziva "zaštitom imovine" povećan je s 14. u 2019. usred "ozbiljnog sigurnosnog okruženja", navodi se u najavi japanskog Ministarstva obrane.

Japanska vojska rekla je da je u 25 misija u četiri navrata bilo uključeno japanskih snaga samoobrane (SDF) koje su štitile brodove američke mornarice dok su ti brodovi prikupljali informacije o balističkim raketama ili drugim aktivnostima upozorenja ili nadzora. U 21 slučaju, misije su uključivale zaštitu američkih aviona koji su bili u zajedničkoj obuci sa svojim japanskim kolegama.

Japanske vlasti nisu željele reći kada su se ili gdje odvijale misije, već samo da su "doprinijele odbrani Japana". Američke i japanske snage prošle su godine sudjelovale u širokom spektru vježbi u Japanu i oko njega i čak do Indijskog oceana.

Izvor: CNN

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!