Ovo su moguće opasne bolesti koje se kriju iza vašeg umora

Zdrav život
Ovo su moguće opasne bolesti koje se kriju iza vašeg umora
Umor, nedostatak energije je problem koji muči sve više ljudi. Razdražljivost, depresivnost, osjećaj iscrpljenosti mogu biti posljedica preopterećenosti ili manjka sna. Ali, ako takav umor traje duže od jedne sedmice, iako ste dovoljno spavali, pravilno se hranili, onda je vrijeme da vašem umoru posvetite malo pažnje i proučavanja.

Umor, nedostatak energije je problem koji muči sve više ljudi. Razdražljivost, depresivnost, osjećaj iscrprljenosti mogu biti posljedica preopterećenosti ili manjka sna. Ali, ako takav umor traje duže od jedne sedmice, iako ste dovoljno spavali, pravilno se hranili, onda je vrijeme da vašem umoru posvetite malo pažnje i proučavanja. 

Anemija ili malokrvnost
Jedan od najčešćih razloga zbog kojeg se osjećate umornim jeste upravo malokrvnost. Jedini način da otkrijete da li je ovo razlog, jeste da vas doktor uputi na analizu krvi. Nedostatak željeza u krvi, nije rijetka pojava, a veoma je čest kod žena - posebno onih koje imaju obilne menstruacije. Ključ je u zdravoj prehrani, uzimanju namirnica koje su bogate željezom (crveno meso, špinat), a ako se utvrdi niska razina željeza u krvi potrebno je dodatno uzimanje željeza putem suplemenata. 

Depresija
Ako osjećate iscrpljenost, a pri tome ne osjećate glad i ne možete da osjetite bilo kakvo zadovoljstvo u stvarima u kojima ste nekada uživali, onda je moguće da imate problema sa depresijom.

Problemi sa štitnjačom
Previše ili premalo lučenje hormona štitnjače može uzrokovati umor. Da biste utvrdili da li postoje problemi u radu štitnjače, potrebne su  krvne pretrage i rendgen, nakon čega će biti prepisana odgovarajuća terapija.

Imate problema sa srcem
U studiji obavljenoj u listu Heart & Lung, polovina žena koje su preživjele srčani udar rekle su kako su imale problema sa spavanjem i osjećale umor sedmicama prije napada. Umor i kratak dah kod vježbanja, penjanja stepenicama ili bilo koje fizičke aktivnosti - znak je za uzbunu. Blokirane arterije ili slabi srčani mišići smanjuju protok krvi, zbog čega mišići i tkivo ne dobivaju dovoljno kisika koji im je potreban za normalno funkcionisanje.

Apnea i ostali poremećaji spavanja
I pored dovoljne količine sna, vi se i dalje budite pospani? U tom slučaju postoji mogućnost da imate problema sa apneom, odnosno da tokom sna prestajete disati u razmacima od 10 do 30 sekundi, nakon čega počinjete grčevito hvatati zrak. To se može ponavljati vrlo često tokom jedne noći, zbog čega se ujutro možete probuditi nenaspavani i s glavoboljom. Tu je naravno i problem hrkanja, česte noćne more, tikovi i tako dalje, koji mogu biti uzrok umora.

Ne propustite