EK poručila: Otišli ste predaleko s ograničenjima na granicama

Objavljeno:23.02.2021 - 21:31
A A A Times Arial

Evropska komisija poručila je vlastima Belgije, Danske, Finske, Njemačke, Mađarske i Švedske da su otišle predaleko s ograničenjima na državnim granicama i da moraju da ih ublaže.

Komesar EU za pravosuđe Didije Rejnders izjavio je da vlasti navedenih zemalja imaju 10 dana da opravdaju uvedene mjere ili da ih ublaže, u korist "koordinisanijeg pristupa".

"Neophodno je vratiti se koordinisanom pristupu svim mjerama koje su preduzete u vezi sa slobodnim kretanjem ljudi i robe", istakao je Rejnders.

Poruka EU saopštena je usljed straha bloka da će pojedinačni pristup zemalja mogao da rezltira podjelama i smetnjama, piše "Raša tudej".

Njemački ministar za evropska pitanja Mihael Rot branio je ranije danas odluku Njemačke da ograniči prelazak preko granice, tvrdeći da je to neophodno radi zaštite od novih sojeva virusa korona.

On je pred današnji sastanak EU rekao da je najvažnije zaštititi građane, čak i ako se time vrši veliki pritisak na granična područja, prevoznike i prevoz robe.

 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!