Šta će se desiti s tijelom ako svako jutro u doručak dodate javorov sirup? Muškarcima poboljšava reproduktivno zdravlje, a ženama...

Praktična žena
Šta će se desiti s tijelom ako svako jutro u doručak dodate javorov sirup? Muškarcima poboljšava reproduktivno zdravlje, a ženama...
.

Mnogi ljudi vole dodavati kapljice javorovog sirupa u obroke kako bi ih zasladili. I kako se pokazalo, ovo popularno zaslađivač za doručak ima toliko blagodati za zdravlje i ljepotu, da je postalo vrsta pravog tečnog zlata. 

Sadrži puno zdravih jedinjenja, a jedno od njih, poznato kao quebecol, ime je dobilo po kanadskoj provinciji Quebec koja proizvodi 70% svjetske zalihe ovog prirodnog zaslađivača.

1. Može ojačati vaš imunološki sistem.

e4f88c5a279b2624fad8d94998

Ako na jutarnje palačinke ulijete samo malo javorovog sirupa, to može ojačati vašu odbranu od virusa. Ovo prirodno zaslađivač izvrstan je izvor cinka koji obnavlja nivo bijelih krvnih zrnaca i jača vaš imunološki sistem. Javorov sirup također ima snažna antimikrobna svojstva i dokazano se bori protiv biofilmova, koji su kolonije bakterija protiv kojih se teže boriti zbog svoje veličine i sposobni su odoljeti nekim tretmanima.

2. Dobar je za vašu kožu.

Javorov sirup sadrži 24 antioksidansa, a studija je dokazala da ako zamijenite sav rafinirani šećer prirodnim zaslađivačima, poput javorovog sirupa, ukupan unos antioksidansa povećat će se kao i puna porcija orašastih plodova ili bobica. Zbog visokog sadržaja antioksidansa, javorov sirup takođe može zaštititi vašu kožu od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, za koje se vjeruje da dovode do preranog starenja kože.

3. Održava vas hidratacijom.

Iako je većini nas poznat javorov sirup, javorova voda može ponuditi još više zdravstvenih blagodati. Javorova voda nije baš poput javorovog sirupa, iako dolazi iz istog izvora. Napravljen je od podzemne vode pomiješane sa sokom, a iako je ukusnog okusa, sadrži samo 2% šećera. Neki sportisti kažu da hidratizira dvostruko brže od obične vode i pomaže im da ostanu hidratizirani tijekom vježbanja.

4. To je dobro za zdravlje muškaraca.

3aab0c53ebb58e8050ac345c33

Javorov sirup takođe može pomoći u održavanju reproduktivnog zdravlja muškaraca. Mnogi minerali u njemu, posebno cink, pogoduju zdravlju muškaraca, a mogu čak pomoći u smanjenju veličine prostate.

5. Pojačava vašu energiju.

Javorov sirup sjajan je izvor minerala koji vašem tijelu daju dodatnu energiju, a neke su kompanije čak počele dodavati ovo prirodno zaslađivač u sportska pića. Budući da javorov sirup sadrži ugljikohidrate, može poslužiti kao izvor energije prije treninga, a brojni antioksidanti u njemu pomoći će vam da se brže oporavite nakon intenzivnog vježbanja. Osim što je izuzetno hidratantna, javorova voda može vam također pomoći da poboljšate performanse vježbanja i održi vas tokom intenzivnog kardio treninga.

6. Čini vašu kosu sjajnom.

Održavanje hidratacije koristi ne samo vašem ukupnom zdravlju već i izgledu vaše kose, utječući na njezinu snagu i rast. Budući da je javorova voda još hidratantnija od obične vode, pijenje je može dodati sjaj i elastičnost vašim bravama. Da biste oživjeli svoju suhu kosu i pružili joj prijeko potreban poticaj za hidrataciju, zgnječite oljuštenu bananu s avokadom i dodajte malo maslinovog ulja i javorovog sirupa. Nanesite smjesu na kosu i isperite je prirodnim šamponom nakon 20 minuta.

7. To je dobro za vaše srce.

576f6c5d64b3b5dc9b02b9c2cb
Osim što dodaje slatkoću vašoj jutarnjoj šalici zobi, javorov sirup može vam dati i zdravije srce. Zahvaljujući visokom sadržaju cinka, javorov sirup može spriječiti različita kardiovaskularna stanja, poput moždanog udara i ateroskleroze. Cink takođe može ojačati vaše krvne žile poboljšavajući funkciju ćelija koje čine unutrašnju sluznicu vaših arterija.

Ne propustite