IMATE LI ŽUTE MRLJE U OČIMA? EVO ŠTA TO ZNAČI, ODMAH LJEKARU DOK NIJE KASNO: Nije bezazleno kao što mislite

Porodica i zdravlje
IMATE LI ŽUTE MRLJE U OČIMA? EVO ŠTA TO ZNAČI, ODMAH LJEKARU DOK NIJE KASNO: Nije bezazleno kao što mislite
,

U očima možete vidjeti simptome brojnih bolesti zbog kojih bi trebali promijeniti vaše životne navike, ali i potražiti liječnika


Za oči kažu da su ogledalo duše. No, što one zapravo govore o vama. Gledajući osobu u oči možete otkriti je li tužna, sretna, ljutita ili vesela... No, oči mogu otkriti i druge stvari, stoga ih pogledajte malo bolje.

U očima možete vidjeti simptome brojnih bolesti zbog kojih bi trebali promijeniti vaše životne navike, ali i potražiti liječnika. Primjerice, većina ljudi ima podočnjake i svi misle da su oni samo znak neispavanosti. No, to nije uvijek tako...

Tamni krugovi ispod očiju

Nazivamo ih podočnjaci i oni su definitivno jedan od znakova manjka sna i neispavanosti. U prosjeku, čovjeku je dnevno potrebno od sedam do osam sati kvalitetnog sna kako bi preko dana mogao funkcionirati. S druge strane, nutricionisti upozoravaju kako nedostatak sna može prouzročiti brojne zdravstvene probleme. Nutricionistkinja Cassandra Barns kaže da manjak sna može prouzročiti probleme sa štitnjačom i anemiju, piše Daily Mail. Također, uzrok podočnjaka može biti i intolerancija na pojedinu hranu, poput glutena i kravljeg mlijeka. Zato, ako dovoljno spavate, a i dalje imate tamne podočnjake, provjerite svoje zdravlje.

Žute bjeloočnice

oci

Ako vam bjeloočnice postanu žućkaste, odmah posjetite liječnika jer je to znak da nešto nije u redu s vašom jetrom. Žute bjeloočnice znak su i hepatitisa, ali i žutice. Kako bi spriječili bolesti jetre, trebate smanjiti unos alkohola u organizam, kao i biljnih ulja i šećera te se više hraniti povrćem, jajima, lukom i češnjakom te piti toplu vodu s limunom ujutro na prazan želudac da bi pročistili organizam.

Krvave oči

Krvave oči također su znak da biste trebali posjetiti liječnika. One mogu biti simptomi konjunktivitisa, blefaritisa, uveitisa i glaukoma, ali i različitih alergija. No, oči često znaju biti krvave i nakon rada za računalom. Osobe koje cijelo radno vrijeme provode za računalom, trebale bi više odmarati svoje oči. Dr. Elouise Bauskis kaže kako bi svakih sat vremena 5 do 10 minuta trebali uzeti stanku i ''maknuti'' oči s ekrana.

1548417-stockphotoanemiascreening167917808-ff

Suhe oči

Mnogima je poznat osjećaj kao da imate pijesak u očima. Ako se često suočavate s tim, to je znak da imate problema sa suhim očima. No, postoji i za to prirodni lijek. Počnite, naime, unositi više vitamina A koji možete pronaći u životinjskoj jetri. Jednom do dva puta tjedno jedite životinjsku jetricu i na taj ćete način unijeti dovoljno vitamina A u vaš organizam. Problem suhih očiju možete se pojaviti i ako ste na dijeti i ne unosite dovoljno masti u tijelo. To možete riješiti avokadom, kokosovim uljem, kao i maslinovim.

Natečene oči

Kao i podočnjaci, natečene oči su također znak neispavanosti. Mnogi će taj problem rješavati stavljajući vrećice čaja ili kriške krastavaca na kapke, no natečene oči mogu biti znak mnogo većih zdravstvenih problema. Mogu se povezati s neuravnoteženim unosom kalija i natrija u organizam, odnosno unosom previše soli.
Izvor: večernji.hr

Ne propustite