Ljetna poslastica: Pet razloga zbog kojih bi trebalo da jedete dinju
Među ukusima koji su karakteristični za ljeto, uz mnogima omiljenu lubenicu, svakako je i osvježavajuća dinja.
Dinja je povrće koje pripada istoj porodici kao lubenica, bundeva i krastavac. Izuzetno je bogata vitaminima i mineralima. Sadrži veliki procenat vitamnina C, B, beta karotena, kao i kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, fosfora, željeza i bakra. Takođe, dinja sadrži tri puta više kalijuma od lubenice, piše Blic.
Zahvaljujući velikom procentu vode, oko 95 odsto, niskom procentu šećera i odličnom ukusu i mirisu, ovo povrće je idealno ljetnje osvježnje.
Voda iz dinje stimuliše rad bubrega, reguliše krvni pritisak, a visok nivo vlakna pomaže varenje. Beta karoten pomaže u borbi protiv kancera, a posljednja istraživanja pokazuju da se dinja može koristiti u borbi protiv nekoliko vrsta raka.
Možete da je jedete kad god i koliko god poželite, a evo i razloga zašto treba da je jedete češće...