Bevanda: Za povećanje osnovice za obračun plate planirana 22 miliona KM

Aktuelno
Bevanda: Za povećanje osnovice za obračun plate planirana 22 miliona KM
.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je na današnjoj sjednici Nacrt zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu, koji je pripremilo Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Potvrdio je to novinarima ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, dodajući da će taj dokument, po ustavnoj proceduri, biti proslijeđen Predsjedništvu BiH, koje je ustavni predlagač budžeta.

- Predsjedništvo BiH može izmijeniti Nacrt zakona - pojasnio je Bevanda koji je izrazio nezadovoljstvo zbog činjenice da Nacrt budžeta nije usvojen jednoglasno.

Ne želeći govoriti ko je bio protiv predloženog budžeta, naveo je da je vjerovao da će budžet biti izglasan jednoglasno.

Kazao je da se Vijeće ministara BiH danas nije izjašnjavalo o visini osnovice za obračun plaće zaposlenih u institucijama BiH, te da je ta tačka skinuta s dnevnog reda, ali je iznos planiran za to povećanje planiran u ovogodišnjem budžetu.

- U nacrtu Dokumenta okvirnog budžeta koji je usvojen jednoglasno i u Nacrta zakona budžeta institucija BiH koji je prošao na Vijeću ministara uključeno je vraćanje osnovice za obračun plate na nivo iz 2012. godine kada je osnovica bila 498 KM. Predsjedništvo će dati konačnu riječ o tome - pojasnio je.

Na pitanje novinara o tome koliko je potrebno izdvojiti budžetskih sredstava za vraćanje osnovice na nivo iz 2012. godine, Bevanda je odgovorio da je planirano izdvajanje oko 22 miliona KM.

Na sjednici je podržana državna strategija upravljanja javnim finansijama, kao i više ugovora o grant sredstvima za dionicu Koridora Vc Buna - Počitelj, za tunel Zenica - Gračanica, za grad Zvornik, za općinu Jajce te grant za sredstva za projekat stambenog zbrinjavanja.

Vijeće ministara BiH je podržalo inicijativu za vođenje pregovora radi zaključenja sporazuma o zajmu za projekt vjetroelektrana Vlašić.

Ne propustite