Imate li ovakvo izbočenje na ruci? NIJE NI NAJMANJE BEZAZLENO, EVO ŠTA JE TO ZAPRAVO

Objavljeno:12.06.2021 - 11:11
A A A Times Arial

Kad se na ruci, dlanu, prstima ili zglobu pojave nateknuća ili nešto slično obično za to okrivimo ozljedu, ubod insekta ili žuljeve povezane s radom. Ipak, takvu simptomi mogu biti indikacija većih problema sa zdravljem.

kvrga

Ovakve kvrge na rukama medicinari nazivaju higromom, a to je zapravo oblik dobroćudne ganglionske ciste na zapešću. Onis na zapešću, gdje je najčešći, može se pojaviti i na površini dlana ili na unutarnjoj strani prstiju.

kvrga1

kvrga4

Zapravo se radi o o tumoru mekog tkiva šake u kontaktu sa zglobnom kapsulom ili omotačem tetive, obično je veličine od nekoliko milimetara do 2 centimetra, rjeđe u većim dimenzijama.

kvrga2

kvrga7

Higromom može uzrokovati bol, trnce te ograničenu pokretljivost, no liječnici upozoravaju kako je u težim slučajevima moguć ozbiljniji poremećaj funkcioniranja šake.

kvrga3

kvrga6

Najčešće se liječi hirurški i uz terapiju kortikosteroidima, a liječnici savjetuju da potražite pomoć stručnjaka primijetite li takvo izbočenje.

kvrga2

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!