PROVJERITE ODMAH: 9 jednostavnih medicinskih testova za provjeru zdravstvenog stanja 

Zanimljivosti
PROVJERITE ODMAH: 9 jednostavnih medicinskih testova za provjeru zdravstvenog stanja 
Da biste se dobro brinuli o svom zdravlju, trebali biste obaviti cjeloviti liječnički pregled barem jednom godišnje.

Da biste se dobro brinuli o svom zdravlju, trebali biste obaviti cjeloviti liječnički pregled barem jednom godišnje. Međutim, također trebate pripaziti na svoje zdravlje između posjeta liječniku. Postoje posebni testovi koje možete napraviti kako biste dijagnosticirali ozbiljnu bolest, čak i prije nego što se pojave prvi simptomi.

1. Bolesti srca i pluća
Napravite prste u obliku naopake slova J i nokte prislonite jedan uz drugi. Vidite li maleni dijamant između njih? Izvrsno, to znači da su vaše srce i žile savršeno zdravi.

Ako između noktiju nema mjesta- Činjenica da prsti postaju deblji znači da krv nema dovoljno kisika. Nedostatak kisika može biti uzrokovan iz više razloga. Na primjer, kardiovaskularne bolesti, plućni problemi i gastrointestinalni problemi.

d56604543fb07519fbcd4733d2

2. Moždani udar i demencija
Za ovaj test potreban vam je tajmer. Podignite nogu tako da je kuk paralelan s podom i pokrenite timer. Ako možete tako stajati 20 ili više minuta, znači da imate minimalan rizik od moždanog udara ili razvoja demencije. I obrnuto: ako imate problema s održavanjem ravnoteže na jednoj nozi, to može ukazivati ​​na probleme s moždanim žilama.

2

3. Anemija
Kada stojite ispred ogledala, povucite donji kapak prema dolje. Ako je boja ružičasta, sve je u redu. Međutim, ako imate anemiju, boja može biti blijedo ružičasta ili čak žućkasta. Anemija je uzrokovana nedostatkom hemoglobina i ukazuje na to da mišići i tkiva u tijelu ne dobivaju dovoljno kisika i ne mogu raditi na 100%. Ako primijetite da ste blijedi, brzo se umorite ili teško dišete, trebali biste zatražiti liječnika da vas pregleda.

3

4. Hormonska neravnoteža i nedostatak mikroelemenata
Gubitak kose je prirodan proces. Prema liječnicima, svakodnevno gubimo od 50 do 100 dlačica. Nema razloga za brigu. No, kako biste razumjeli kada je vrijeme za brigu, možete napraviti jednostavan test.

Kosa bi vam trebala biti suha i čista. Uzmi mali pramen kose i povuci. Ne povlačite previše. Ako u ruci imate samo oko 2-3 dlake, to je sasvim normalno. Ako ih imate više, posjetite stručnjaka.
Može biti puno razloga zašto ljudi gube kosu: stres, loša higijena ili ozbiljni zdravstveni problemi. Kosa često postaje tanka zbog hormonske neravnoteže ili nedostatka hranjivih sastojaka. Ove simptome ne treba zanemariti.

4

5. Sindrom karpalnog kanala
Ovim se testom može otkriti profesionalni problem uredskih radnika, umjetnika i biciklista - sindrom karpalnog tunela.

Podignite ruke tako da su podlaktice paralelne s licem. Pokušajte vrhovima prstiju doći do dna dlana. Ako to možete raditi 1-2 minute, dobro ste. Ali ako imate trnce, utrnulost ili bol u zapešćima ili prstima, to može biti znak sindroma tunela.

Sindrom karpalnog tunela pojavljuje se kada susjedna tkiva pritisnu srednji živac. Bol i utrnulost pogoršat će se samo bez odgovarajućeg liječenja.

5

6. Dijabetes
Da biste napravili ovaj test, potrebna vam je pomoć. Zamolite partnera da uzme olovku sa gumicom. Neka ih oštrim krajem olovke pa gumicom dodiruju stopalo i nožne prste, redom. Možete li znati koja vas je strana olovke dodirnula ne gledajući?

Ako ne osjećate u potpunosti dodir, to znači da živčani završetci na nogama ne funkcioniraju ispravno. Niska osjetljivost može biti pokazatelj dijabetesa.

6

7. Arterijski problemi
Dok ležite na podu, podignite noge pod kutom od 45 ° i držite ih nekoliko minuta. Sada procijenite boju stopala. Stvarno blijeda (gotovo bijela) stopala i nožni prsti ukazuju na vrlo lošu cirkulaciju krvi. Promjena boje može se vidjeti na obje noge ili samo na jednoj.

Periferne arterije dovode krv do udova. A kad se arterije začepe, mišići ne dobivaju dovoljno kisika i mogu se pojaviti neugodni simptomi poput utrnulosti, boli i drugih. Ovo se stanje naziva bolest perifernih arterija (PAD) i teško je primijetiti simptome u početku. Ako se PAD ne liječi, može dovesti do srčanog i moždanog udara.

7

8. Sluh
Da biste napravili ovaj test, morate biti u mirnoj sobi. Stavite ruku blizu uha i protrljajte prste. Čujete li zvuk? Zatim stavite ruku što dalje od uha i protrljajte prste

8

 

(Novi.ba)

Ne propustite