NOSITE LI ISTU PIDŽAMU DUŽE OD 2 DANA: Zgrozit ćete se kad vidite KAKVU GREŠKU PRAVITE

Objavljeno:26.09.2021 - 18:50
A A A Times Arial

Prosječan muškarac mijenja pidžamu svakih 13 noći. Žene obično čekaju 17 noći da bace pidžamu u rublje. Većina žena ima više parova pidžame i imaju tendenciju da zaborave koliko su dugo vani. Iako se uvlačenje u krevet u istrošenom kompletu pidžame može činiti bezazlenim, to može imati neke alarmantne posljedice.

1. Spavate u nezdravom okruženju.

8a6d57546ebdf87430a5e1708e

Pidžama vam leži na koži. Ako uvijek iznova nosite isti komad tkanine, bakterije i mrtve stanice kože mogu se početi skupljati u vašoj odjeći. Čak i ako redovito perete posteljinu, neće dugo ostati svježa jer dolazi u izravan kontakt s neopranom spavaćicom. Nošenje iste pidžame iz noći u noć može uzrokovati infekcije koje je teško liječiti.

2. Možete prenijeti mikrobe na drugu odjeću.

Kad pidžamu stavite u perilicu, bakterije na njoj mogu se prenijeti na svu ostalu posteljinu u pranju. Ako ste nošenje odjeće nosili 2 tjedna zaredom, pranjem se neće moći riješiti većine mikroba i prenijet će se na drugu odjeću koja dolazi u kontakt s kožom.

3. Utječe na kvalitetu spavanja.

Slično kao što vam svježe očišćena posteljina može pružiti osjećaj opuštenosti, spavanje u čistoj spavaćici čini da se osjećate osvježeno. Uvlačenje u krevet u znojnoj pidžami može vas držati budnim noću ako vas osjeća svrbež.

4. Može pogoršati vaše alergije.

9be4f15383b65bc13013bf0d72

Ako ste alergični na prašinu ili imate drugih respiratornih poremećaja, spavanje u staroj pidžami može nanijeti ozbiljnu štetu. Grinje jedu mrtve ljuskice kože, pa ih privlače madrac i spavaćica, što uzrokuje probleme s disanjem. Ako ste alergični na prašinu, bolje je presvući pidžamu barem svake druge večeri.

5. Možda će vam stvoriti akne.

Kad ne promijenite spavaćicu, u tkanini se nakupljaju bakterije i mrtve stanice kože. Noću se pritisne na vaše pore, blokira ih i uzrokuje izbijanje. Kad se znojite u snu, vaša pidžama upija znoj, uzrokujući prištiće.

Nastavak na sljedećoj strani---->>>

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!