KOLIKO ČESTO JE NORMALNO DA VRŠITE VELIKU NUŽDU: Doktor otkrio šta je normalno

Porodica i zdravlje
KOLIKO ČESTO JE NORMALNO DA VRŠITE VELIKU NUŽDU: Doktor otkrio šta je normalno
.

Neko crijeva prazni jednom dnevno, neko tri puta – da li je to normalno?

Dr Zak Tarner otkrio je da ga pacijenti često pitaju koliko puta dnevno je normalno da vrše nuždu.

"Vršenje nužde može da nas preplaši jer stolicu vidimo kao prozor onoga što se odvija u tijelu. Dolazili su mi pacijenti prestrašeni da imaju unutrašnje krvarenje jer im je stolica crvena, ali zaborave da napomenu da su jeli cveklu veče prije toga", kaže dr Tarner.

"Stolica može da pruži uvdi u opšte zdravlje, ali ne može da da savršenu sliku, što je važno da ljudi znaju kako ne bi sebi postavljali dijagnoze".

Uglavnom, ono što doktor kaže o tome koliko je puta normalno imati stolicu dnevno – sve zavisi.

"Nema konkretnog broja, bitna je konzistentnost. Osoba koja ide u WC tri puta dnevno celog života jednako je zdrava kao i ona koja ide jednom u dva dana. Sve dok je taj broj konzistentan, nemate o čemu da brinete", poručuje lekar.

Dr Zak takođe savjetuje da nikada ne "požurujete" stolicu, a savetuje i da na šolji sjedite uspravno, a ne savijeno – što svi rade držeći telefon u rukama.

Ukoliko imate neredovne stolice, doktor savjetuje da obratite pažnju na to šta unosite organizam i na fizičku aktivnost jer su to dva glavna faktora koja mogu da utiču.

Osim toga, kaže da su hranljiva vlakna ključna za regulaciju rada crijeva.

"Savjetujem da unosite dosta vlakana iz voća, žitarica i povrća. Jabuke, avokado, sočiva, pasulj i brokoli su puni hranljivih vlakana".

Dr Tarner ističe i da krv u stolici treba da vas alarmira da odmah odete kod ljekara, a jedan od upozoravajućih znakova je i jak, probadajući bol tokom vršenja nužde.

Novi.ba/Mondo.rs

Ne propustite