URADITE 1 STVAR I DOĆE VAM DUPLO MANJI RAČUN ZA STRUJU: Evo kako da uštedite, PRATITE OVE UPUTE

Sve za dom
URADITE 1 STVAR I DOĆE VAM DUPLO MANJI RAČUN ZA STRUJU: Evo kako da uštedite, PRATITE OVE UPUTE
.

Svima je dobro poznato da se štedi na potrošnji struje tako da se, ako je moguće, kućanski aparati uključuju nakon 21 sat zimi te nakon 22 sata ljeti. No, to nije jedini način uštede.

Stručnjak za energetsko tarifiranje Nenad Kurtović detaljno je izračuno kolika je godišnja potrošnja određenog kućanskog uređaja u kućanstvu u kojem živi tročlana ili četveročlana obitelj, piše Slobodna Dalmacija.

LED žarulja – 3 eura godišnje

LED žarulje su definitivno najskuplje – prosječna cijena jedne iznosi 5 eura. No, važno je znati da one traju do 30.000 sati, odnosno otprilike 20 godina. Snaga ove žarulje koristi se u punom kapacitetu za cijelo vrijeme njena rada. Jedna LED žarulja od deset vati daje približno isti intenzitet svjetla kao klasična žarulja od sto vati. Svjetlost iz takve žarulje godišnje košta 3 eura.

Elekreični s keramičkom pločom – 100 eura godišnje

Većina građana danas hranu sprema na staklokeramičkoj ploči koja je skratila vrijeme kuhanja u odnosu na električni štednjak. Klasična grijaća ploča snage 1,2 kilovata za sat rada potroši približno jedan kilovatsat energije. To je za četvrtinu više od one staklokeramičke. Indukcijska ploča nudi još veće uštede, no ona je i dosta skuplja. U svakom slučaju, kuhanje na keramičkoj ploči, no sat vremena dnevno u nižoj tarifi, godišnje stoji 100 eura.

Bojler u kupaonici – 165 eura godišnje

Bojler je najveći potrošač u kućanstvu, zbog čega ga treba racionalno koristiti. Onaj zapremnine 100 litara ima u prosjeku gubitke u mirovanju od dva kilovatsata tokom jednog dana. To znači da, ako je bojler bio uključen cijeli dan, jedan sat je trošio energiju samo da bi održao zadanu temperaturu. Zbog toga ga treba paliti po potrebi, s time da ćete uštedjeti ako uređaj starta s radom u nižoj tarifi. Za samo jedan sat rada u višoj i jedan sat rada bojlera u nižoj tarifi godišnje plaćate 165 eura.

Klimatizacijski uređaj (grijanje i hlađenje) – 270 eura godišnje

Grijanje i hlađenje čine trećinu godišnjeg računa za struju. Termo potrošač poput ovog stvara veliku potrošnju, pogotovo ako se ekstremno hlade i griju prostorije. Treba napomenuti kako klimatizacijski uređaj, ako ima inverter, koristi 40 posto manje energije, što znači da je učinak uređaja za istu količinu energije značajno poboljšan. Za osam sati korištenja klime na dan, tokom osam mjeseci, potrošit ćete više od 270 eura.

Frižider sa zamrzivačem – 30 eura godišnje

Za kombinirani hladnjak najvažnija su dva pravila – kupiti veličinu prilagođenu potrebama domaćinstva i stupanj temperature prilagođavati godišnjem dobu. Iako se radi o uređaju sa zanemarivom potrošnjom struje, i u tom je slučaju moguće ostvariti uštede. Važno je pravilno i brzo zatvarati vrata hladnjaka, a posebno zamrzivača.

Veš mašina, sušilica za veš – oboje po 40 eura godišnje

Veliki broj modernih obitelji odlučuje se na kupnju sušilice za veš. Iako je povoljnije kupiti kombinirani uređaj, energetski stručnjak Kurtović naglašava kako ih je bolje kupiti odvojeno jer se time ostvaruju uštede u potrošnji električne energije. Kombinirani uređaji, u pravilu, imaju duže programe, a ponekad sušilicu nije potrebno ni paliti. Ona troši 50 posto više struje. Mašina pak troši 28 eura godišnje, koliko iznosi potrošnja za četiri pranja, odnosno sušenja sedmično.

Perilica suđa – 40 eura godišnje

Ovaj uređaj u prosjeku troši oko 0,5 kilovatsati na sat, što je gotovo dvostruko manje od sušilice veša. Ako je uključujete po jedan sad u nižoj i jedan sat u višoj tarifi, ali na dnevnoj bazi, potrošit ćete 40 eura struje. Uštedjeti možete odabirom kraćih, takozvanih ‘economic’ programa pranja.

Usisavač, pegla, fen– 12, 16 i 23 eura godišnje

Dvosatni rad sušila za kosu troši dvaput više struje nego dvosatni rad usisavača. Zanimljiva je i činjenica da stariji modeli usisavača troše manje od modernih, s obzirom na to da imaju veću snagu pa se s njima posao brže obavi. Na tržištu EU-a posljednjih nekoliko godina jasno je regulirana snaga novih usisavača.

Dva sata peglanja sedmičnona kraju godine vas koštaju 16 eura. Usisavanje godišnje stoji 12, a sušenje kose 23 eura.

Ne propustite