SPAVATE LI NA DESNOM BOKU? Kad vidite šta radite vašem tijelu ODMAH ĆETE PRESTATI

Porodica i zdravlje
SPAVATE LI NA DESNOM BOKU? Kad vidite šta radite vašem tijelu ODMAH ĆETE PRESTATI
.

Neki od najozbiljnijih kroničnih problema poput žgaravice i bolova u leđima mogu biti uzrokovani pogrešnim držanjem spavanja. Iako svi znamo koliko je važno uživati ​​u dobrom snu, ne radi se samo o tome što se osjeća ugodno. Trebalo bi biti više o tome što je najbolje za naše tijelo. Spavanje preuzima ili bi barem trebalo biti ogroman dio našeg života i evo zašto bismo trebali preispitati svoje navike spavanja.

Neki od problema s kojima se suočavamo u budnom životu povezani su s najčešćim nepravilnim položajima spavanja, poput spavanja na trbuhu ili na desnoj strani, i zašto.

1. Uzrokuje žgaravicu.

Ležati ravno, zdesna ili ravno na leđima može prouzročiti problem nazvan Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) ili pogoršati ovaj problem svima koji ga imaju. To se događa kada se kiselina i sadržaj iz želuca dignu u jednjak. Ventil koji sprječava povratak kiseline iz područja želuca ne može kontrolirati refluks zbog gravitacije u tim položajima, a sadržaj želuca dovodi se na dno jednjaka, što uzrokuje žgaravicu, uznemirenost, okus kiseline u usta, neugodan zadah, a ponekad čak i bol u prsima.

Bolje je:

Spavajte na lijevoj strani i dodajte nagib na vrhu tijela. Ovo dokazano pomaže ljudima koji imaju epizode GERB-a da osjete olakšanje ublažavanjem žgaravice. U ovom položaju za spavanje želudac je u ispravnom položaju koji tjera hranu da ostane u želucu i ne istječe u gornje područje želuca i iz ventila jednjaka.

2. To je loše za vašu kralježnicu i leđa.

Prema riječima stručnjaka, ovo je držanje spavanja povezano s kroničnim bolovima u leđima. Pritisak na leđa i kralježnicu tijekom noći u ovom položaju je ekstreman, jer se većina vaše težine drži u tim dijelovima tijela. Kralježnica nije postavljena u prirodan položaj i zbog toga biste se povremeno mogli osjećati ukočeno ili biste se trebali protezati kada mijenjate položaj.

Bolje je:

Ako ne možete zaspati ni u jednom drugom položaju, tada možete prilagoditi ovaj položaj spavanja na način koji pomaže prirodnoj krivulji kralježnice. Pokušajte staviti 2 jastuka ispod tijela, jedan ispod zdjelice i drugi ispod glave. Međutim, najbolji položaj za spavanje za smanjenje bolova u leđima je raditi istu stvar dok ležite na leđima ili se okrećete na boku s jastukom ispod glave i jednim između nogu.

3. Može uzrokovati kronične probleme s vratom.

Nemoguće je pravilno disati kada spavate na trbuhu ako vrat ne okrenete u stranu. Ovaj položaj spavanja mogao bi dovesti do razvoja kroničnih problema s vratom, poput hernija diskova, jer su vam glava i kralježnica izvan poravnanja, a vrat prisiljen uvijati se. Niz kostiju na leđnoj moždini zaštićen je diskovima. Stalni loš položaj spavanja može oštetiti želatinozne dijelove tih diskova i dovesti do kronične boli.

Bolje je:

Spavanje na leđima najprirodniji je položaj cijelog tijela. Liječnici sugeriraju ovaj položaj ljudima koji pate od kronične kralježnične boli od artritisa. Najbolje je spavati s malim nagibom ispod vrata s pjenastim jastukom. Također možete isprobati jastuk ispod svake ruke kako biste u potpunosti oslobodili vrat od težine i pritiska.

4. To može stvoriti dodatni pritisak na bebu.

Ako ćete uskoro postati mama, morate biti posebno oprezni sa svojim navikama spavanja, ne samo za svoju bebu, već i za svoje zdravlje i udobnost. Spavanje na trbuhu položaj je koji treba izbjegavati jer dodatna težina u sredini tijela previše pritiska na kralježnicu. Više od toga, ovo držanje djetetu ne daje prostor koji mu je potreban za slobodno kretanje jer je stisnuto između kreveta i kralježnice.

Bolje je:

Liječnici savjetuju svim trudnicama da pokušaju spavati na lijevoj strani, jer ovaj položaj povećava protok krvi i osigurava maksimalnu razinu kisika i za majku i za bebu.

5. Može uzrokovati bore na licu.

Spavanje s jednom stranom lica na jastuku je neizbježno kada spavate na trbuhu ili na boku. Studije su pokazale da je ovo najgore što možete učiniti svom licu jer pritisak koji se vrši na obje strane kože lica može s vremenom prouzročiti bore na licu.

Bolje je:

Spavanje na leđima najbolje je rješenje kako biste izbjegli bore. Lice vam nije gurnuto na jastuk, pore kože mogu disati, a na bilo koji način izbjegavate pritisak.

6. Dodaje nepotreban pritisak na vaše grudi i može stvoriti probleme.

Kao žena, zaista je važno znati koji je položaj najbolje izbjegavati za zdrave grudi. Stručnjaci kažu da s ležećim položajem vršite nepotreban pritisak na prsa što u nekim slučajevima može uzrokovati bol. S druge strane, spavanje na boku može s vremenom prouzrokovati opuštene grudi, jer ih gravitacija prirodno vuče prema dolje.

Bolje je:

Pokušajte spavati na leđima. To će vam također pomoći da održite grudi opuštene, bez dodatnog pritiska na grudi.

Ne propustite