KOLIKO ČESTO MIJENJATE POSTELJINU? MNOGI IMAJU BOLNE AKNE I ALEGRIJE BAŠ IZ TOG RAZLOGA: Zgrozit ćete se kada čujete

Praktična žena
KOLIKO ČESTO MIJENJATE POSTELJINU? MNOGI IMAJU BOLNE AKNE I ALEGRIJE BAŠ IZ TOG RAZLOGA: Zgrozit ćete se kada čujete
.

Većinu svog života (otprilike jednu trećinu) provodimo spavajući. I dok spavamo u svojim krevetima, zaostali materijali, poput ulja, ćelija kože i nečistoće, mogu ostati u našim čaršavima i vremenom se nakupljati.

Svi volimo da se dobro naspavamo u čistim posteljinama. Ali znate li šta se događa ako ih ostavite neoprane? Da biste saznali što vam nakupljena nečistoća može učiniti, nastavite čitati.

Izbijanje akni i nadražena koža

screenshot-25

Jeste li primijetili probijanje na koži? Šanse su da vam je jastučnica prljava! Svakodnevna upotreba može uzrokovati nakupljanje mrtve kože, ulja i bakterija i začepiti pore, što dovodi do akni. Koža bi vam mogla na kraju postati crvena zbog bakterija prisutnih u grinjima Demodex, a to su bubice prisutne u čaršavima i jastucima.

Ako vaša koža izgleda "nesretno", pokušajte mijenjati jastučnicu svaka 2 do 3 dana i javite nam što se događa.

Alergije na grinje

screenshot-26

Kihate li i svrbe li vas oči tokom noći? Možda patite od alergija! Uzroci alergija mogu se kretati od polena i prašine do stvarnih grinja koje žive u vašim posteljinama. Ove grinje, iako mikroskopske, mogu izazvati ozbiljne slučajeve alergija i astme.

Da biste izbjegli ove alergene, obavezno operite čaršaf vrućom vodom. Možete čak kupiti i prozračnu i hipoalergensku posteljinu kako biste izbjegli patnju od ovih simptoma.

Štetni efekti spavanja s kućnim ljubimcima

screenshot-27

Spavanje s kućnim ljubimcima može biti slatko i ugodno, ali postoje određeni rizici kojih biste trebali biti svjesni. Budući da neki kućni ljubimci nose krpelja, važno je riješiti se ovih bubica jer mogu izazvati Lajmsku bolest. Krzno kućnih ljubimaca također može privući grinje koje žive u vašoj posteljini.

Ako odlučite četveronožne prijatelje držati na krevetu, redovno perite plahte i uvijek održavajte njihovo zdravlje i higijenu.

Svrbež vlasišta

screenshot-28

Topli i vlažni pokrivači jastuka mogu biti sjajan dom za gljivice poznate kao dermatofiti. Ove gljive uzrokuju svrbež ćelavih mrlja na vlasištu, inače poznatih kao lišajevi vlasišta. Iako lako možete potražiti liječenje od medicinskih stručnjaka, prevencija je ključna. Da biste smanjili šanse za iritaciju glave, operite jastuke i pokrivače.

Infekcija ružičastog oka

screenshot-29

Ako ste imali konjunktivitis, poznat i kao ružičasto oko, i vaši listovi su ugroženi. To je zbog bakterija prisutnih u posteljini, posebno jastučnicama. Ako ste vi ili neko ko dijeli krevet s vama nedavno imali epizodu konjunktivitisa, operite posteljinu i posteljinu vrućom vodom kako biste smanjili šanse za ponovnu infekciju.

Sad kad znate što se događa ako ne operete posteljinu, možda se pitate koliko često to trebate raditi. Da biste ubili mikrobe, koristite vruću vodu za pranje posteljine i posteljine. Učinite to barem jednom sedmično i trebali biste biti spremni! Šta je s tobom? Koliko često perete posteljinu?

Ne propustite