SVI MISLE DA JE MIRIŠLJAVO TIJELO REZULTAT ISPRAVNOG TUŠIRANJA, SADA JE OTKRIVENO: Šta će se desiti s tijelom ako prestanete koristiti GEL ZA TUŠIRANJE

Porodica i zdravlje
 SVI MISLE DA JE MIRIŠLJAVO TIJELO REZULTAT ISPRAVNOG TUŠIRANJA, SADA JE OTKRIVENO: Šta će se desiti s tijelom ako prestanete koristiti GEL ZA TUŠIRANJE
.

Navikli smo misliti da dobra njega kože znači imati mirišljavu  čistu kožu. Međutim,  pranje  tijela sapunom od glave do pete može donijeti više štete nego koristi za vaše zdravlje i vaš izgled.

Iako sapun sigurno miriše, daleko je od toga da je koristan za vašu kožu.

screenshot-6

1. Vaša koža će se osjećati zdravije.

Kupanje samo vodom uravnotežit će zaštitni sloj vaše kože. Iako sapun efikasno uklanja prljavštinu s tijela, on također čisti prirodna ulja koja luči vaša koža. Redovna upotreba sapuna takođe može poremetiti pH ravnotežu kože, čineći je suhom i nadraženom.

2. Nećete osjetiti znoj

Iako će vas tuširanje sapunom kratkotrajno mirisati, u osnovi čini vašu kožu ranjivijom na bakterije. Grubi sastojci sapuna narušavaju ravnotežu između kožnih ulja i bakterija koje žive na našoj koži, što uzrokuje da koža proizvodi još više ulja i bakterija. Antibakterijski sapuni su posebno štetni jer ubijaju korisne mikrobe uz one loše.

screenshot-7

3. Očuvat će vaše privatne dijelove zdravima.

Redovno kupanje sapunom može isušiti područje genitalija što bi moglo dovesti do određenih zdravstvenih stanja. Najbolje je koristiti toplu vodu za pranje privatnih dijelova ili vruću kad trebate ukloniti mirise.

4. Vaša koža može duže ostati bez bora.

screenshot-8

Iako su mnogi sastojci u sapunu namijenjeni da vašu kožu učine čistom i svježom, oni zapravo mogu nanijeti više štete nego koristi. Zapravo, mogu oštetiti kiselinski plašt vaše kože, što zauzvrat može pogoršati mnoga stanja kože, poput akni i dermatitisa. Kupanje sapunom isušuje kožu, što može dovesti do bora.

5. To bi moglo smanjiti vaše šanse za razvoj nedostatka vitamina D.

Osim što doprinose preranom starenju kože, sapuni mogu utjecati i na apsorpciju vitamina D. Naša koža sunčevu energiju pretvara u vitamin D, a neki zdravstveni stručnjaci preporučuju rjeđe tuširanje, jer to može poremetiti ravnotežu kože i isprati dio vitamina D. Međutim, mnogi u medicinskoj zajednici vjeruju da vitamin D ostaje u koži čak i nakon tuširanja.

Ne propustite