Ljekovita svojstva bokvice

Zdrav život
Ljekovita svojstva bokvice
U liječnju se upotrebljavaju muška i ženska bokvica. Mnogi travari smatraju kako je muška bokvica djelotvornija u liječenju disajnih organa, a ženska kod liječenja raznih kožnih oboljenja. Iako krhkog izgleda, ova biljka ima snažna ljekovita svojstva.

Iako postoji preko 200 različitih vrsta ove biljke, mi se uglavnom susrećemo sa onom čiji su listovi pljosnati i široki, zašiljeni na vrhovima.

Bokvica, poznatija još po nazivima žilovlak, trputac, vučac, popova lozica, je široko rasprostranjena. Možemo je naći po livadama, naseljima, dvorištima i šumama.

U liječnju se upotrebljavaju muška i ženska bokvica. Mnogi travari smatraju kako je muška bokvica djelotvornija u liječenju disajnih organa, a ženska kod liječenja raznih kožnih oboljenja. Iako krhkog izgleda, ova biljka ima snažna ljekovita svojstva.
List bokvice u sebi sadrži tanin, pektin, limunsku kiselinu, fitoncide protiv raznih bakterija, te u velikim količinama vitamin C.

Prednosti bokvice:  

- Čisti krv, žludac i pluća
- Smanjuje često mokrenje
- Pozitivno djeluje na probavne organe
- Pomaže kod zarastanja ogrebotina, rana na koži
- Usješno djeluje protiv lišajeva, te uboda insekata
- Protiv čireva na koži i želucu
- Smanjuje kašalj
- Ojačava pluća i bubrege
- Pomaže kod zarastanja žuljeva
- Pomaže kod svih problema disajnih organa (tuberkuloza, astma)
- Olakšava iskašljavanje sluzi
- Preporučuje se kod tromboze


Primjena bokvice:

Izbacite šlajm
Za izbacivanje šlajma, potrebna vam je jedna kašičica usitnjenog lišća bokvice, koju ćete preliti sa 2,5 litara ključale vode. Poklopite, a nakon pet minuta procjedite. Šolju ovako spremljenog čaja pijte ujutro na tašte, zatim šolju-dvije tokom dana i jednu pred spavanje.

Ublažite kašalj
- 20 g listova muške bokvice
- 20 g cvjetova bijelog sljeza
- 20 g cvjetova i listova podbjela
- 20 g morača

Tri kašike mješavine prelijte sa pola litre prokuhale vode, a nakon tri sata procijedite. Čaj možete zasladiti medom, a svako drugi sat uzimajte o kašiku ovog čaja.

Obloge od bokvice
Svježe ubrane listove bokvice operite, izgnječite na dasci oklagijom, stavite na ranu ili posjekotinu i učvrstite zavojem.

Izliječite upalu mokraćne bešike
- 2 kašičice listova bokvice
- 2 kašičice majčine dušice (Thymus serpyllum)
- 2 kašičice timijana (Thymus vulgaris)

Kašičicu mješavine prelijete sa dva i po decilitra vrele vode, poklopite, sačekajte pet minuta, procijediti i pijte u gutljajima.

Sirup od bokvice
Cijele i svježe listove oprati pod vodom i pustiti kratko da se osuše. Listiće zatim samljeti i iz njih iscijediti sok. 1 litru soka miješati sa 2 kg šećera te kuhati 10-12 minuta. Tako pripremljen sirup konzumirati prije obroka i čuvati u frižideru

Krema od bokvice
15-20 grama svježe iscijeđenog soka od bokvice pomiješati sa 10-15 grama masne kreme te dodati par kapi ružinog ulja i žličicu nevenove masti i dobro izmiješati. Mješavina se koristi protiv akni i gnojnih prištića.

 

 

Ne propustite