Milanović odbio dolazak na samit u Beograd

Region
Milanović odbio dolazak na samit u Beograd
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović potvrdio je da zbog događanja zadnjih dana u Srbiji neće sudjelovati na samitu u Beogradu, 16. decembra, na sastanak šefova država i vlada istočne i srednje Evrope i Kine.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović potvrdio je da zbog događanja zadnjih dana u Srbiji neće sudjelovati na samitu  u Beogradu, 16. decembra, na sastanak šefova država i vlada istočne i srednje Evrope i Kine.

Milanović od vlasti u Srbiji traži jasnu osudu Šešeljevih istupa.

Kao razloge otkazivanja svog odlaska na samit u Beograd, premijer Milanović je istaknuo kako ta posjeta nije poslovno opravdan, da je treći po redu takav i da „traži smisao te cijele priče“.

No, uz taj razlog je naglasio i sljedeće:

„Tamo bih također bio otišao da nije bilo ovih događaja zadnjih dana.“

Istaknuo je kako je njegova Vlada puno uložila u zaštitu srpske manjine u Hrvatskoj, te poručio kako od srpskih kolega traži da se barem izjasne oko nedavnih događanja vezanih uz Šešeljeve javne istupe.

„Dakle, sve što tražim od tebe je da kažeš to ne valja, to je zlo, i od toga se ograđujem. 

Vjerujem da bi to ona prethodna vlast u Beogradu napravila.

A ova iz nekog razloga neće, i u takvim okolnostima smiješno je da idem tamo. To je sve“, poručio je Milanović.

Premijer Milanović odbio je Vučićevu optužbu kako je Rezolucija Europskog parlamenta uvredljiva za Srbiju te je naglasio kako se radi o „izbalansiranoj rezoluciji“.

Milanović je istaknuo kako su neki članovi Evropskog parlamenta zaključili kako se EP koristi za hrvatsko-srpske obračune, no poručio im je kako su nedovoljno informirani te upozorio na zlo koje se događalo na ovim prostorima 90-ih.

Rezoluciju EP-a upućenu prema Srbiji je nazvao umjerenom i bez huškačkih motiva.

(Anadolija)

Ne propustite