VELIKA GAMESTOP PREKRETNICA I PANIKA NA WALL STREETU: U povijesti investiranja ovako nešto se još nije dogodilo - kako su "mali" pokrenuli smrtonosni napad na "lešinarske" fondove? O "short selling" taktici, Reddit podforumu i milijardama gubitka

Biznis
VELIKA GAMESTOP PREKRETNICA I PANIKA NA WALL STREETU: U povijesti investiranja ovako nešto se još nije dogodilo - kako su "mali" pokrenuli smrtonosni napad na "lešinarske" fondove? O "short selling" taktici, Reddit podforumu i milijardama gubitka
GameStop? Reddit? Nešto veliko se događa na američkoj burzi i danas to moramo raščlaniti. Krenimo redom. GameStop je američka kompanija za prodaju video igara. Postoje još od 1984. godine kada su prodavali video igre za tada popularni Atari 2600., a kasnije 80-ih i za japanski Nintendo koji je napravio pravu revoluciju na tržištu - i zapravo spasio tržište video igara koje je danas vrijedno milijarde dolara.

GameStop? Reddit? Nešto veliko se događa na američkoj burzi i danas to moramo raščlaniti. Krenimo redom. GameStop je američka kompanija za prodaju video igara. Postoje još od 1984. godine kada su prodavali video igre za tada popularni Atari 2600., a kasnije 80-ih i za japanski Nintendo koji je napravio pravu revoluciju na tržištu - i zapravo spasio tržište video igara koje je danas vrijedno milijarde dolara.

Kompanija je polako rasla, iz svog sjedišta u predgrađu Dallasa, savezna država Texas. Svoj vrhunac su pak imali u prvom desetljeću novog milenija, ali već tamo oko 2016. pojavljuju se problemi. Naime, sve manji broj video igara se fizički kupuje u trgovini - baš kao i recimo glazba i filmovi - a umjesto toga sadržaj se skida putem Interneta i specijaliziranih servisa. Te 2016. dionice su im pale za 16%, a iduće godine za dodatnih 8%. Jasno, kao "veteran" u toj domeni GameStop je požurio s adaptacijom na nove trendove te su i oni danas u biznisu online kupovine i skidanja video igara.

Sama industrija video igara je u međuvremenu postala "velika zvijer". Pogledajmo ove brojke za komparaciju - prije četvrt stoljeća, 1995., industrija video igara predstavljala je biznis od maksimalno 5 milijardi USD na globalnoj razini. Tad je tržište počelo doživljavati sve snažniju ekspanziju, a tome je bez sumnje pridonijela prva, sada već kultna, PlayStation konzola, koja je danas pak već u 5. izdanju. Sve u svemu, taj biznis od kojih 5 milijardi USD - kojem mnogi "stručnjaci" nisu prognozirali blistavu budućnost - danas je gigant od čak 165 milijardi USD na globalnoj razini s tendencijom stalnog rasta.

Dobro, sve je to vrlo zanimljivo, ali o ekspanziji industrije video igara i razlozima zašto će doći do još i većeg ubrzanja možemo nekom drugom prilikom, danas se pak moramo posvetiti jednoj posebnoj priči iz tog svijeta, koja se također tiče rasta, ali rasta cijene dionica kompanije GameStop.

Što je tu tako naročito "zanimljivo"? Doći ćemo do toga... Spomenimo za početak kako je vrijednost dionica ove Kompanije, koja bi zbog svog poslovnog modela trebala biti na "zalazu", u zadnjih 6 mjeseci porasla za oko 8,000% (!). Već to samo po sebi velika je vijest, ali način na koji je ta ogromna vrijednost stvorena jedna je vrlo drugačija i unikatna priča koja bi mogla imati dalekosežne posljedice na svijet investiranja i biznisa uopće.

Da bismo razumijeli što se točno dogodilo morat ćemo ponoviti, ili upoznati, neke investitorske termine koji su relevantni u kontekstu ove priče.

Prvi važan termin koji moramo spomenuti je "short selling" (kratka pozicija) pošto je direktno vezan uz sudbinu GameStopa. Što je "short selling"? Riječ je o spekulativnom investiranju gdje investitor ulaže novac u kompaniju za koju predviđa da će potonuti, koja je već na zalazu. Kako to može biti profitabilno? Pojasnit ćemo. Zvuči kompleksnije no što stvarno jest.

Znamo kako se "uobičajeno" investira - ulagač kupuje, recimo dionice, i nada se da će one u budućnosti vrijediti više te da će samim time zgrnuti novac. Tako to čini velika većina. Imamo kompaniju za koju vjerujemo da je perspektiva i zatim ulažemo u nju u nadi da će ona biti profitabilna, a mi skupa s njom. "Kratka pozicija" je upravo obrnuto - nađete kompaniju za koju imate predosjećaj da će potonuti i umjesto da se nadate rastu njenih dionica vi očekuje pad istih!

Polako... mora biti neka "caka" u toj priči, zar ne? Naravno. Stvar je u tome da kao investitor ne kupujete dionice za stalno - umjesto toga samo ih "posuđujete" od nekog tko ih već ima, po mogućnosti nekog tko ne sluti isto što i vi! Posuditi? Zar se dionice mogu i posuditi? Aposlutno, to je cijela domena ostvarivanja profita koja se "naslanja" na "uobičajeno" trgovanje". Kako pak to funkcionira? Jednostavno. Vlasnik dionica dogovori se s "kratkim ulagačem" (najčešće taj proces ide preko brokera koji već ima dionice u svom portfolju) da će mu posuditi dionice na određeni fiksni iznos vremena, recimo 6 mjeseci (a i ne mora biti fiksni iznos, sve se to pomno uređuje posebnim sporazumom). Zadnji "sastojak" te taktike je taj da se oboje obvezuju da će te dionice vratiti inicijalnom vlasniku po isteku roka, a tada će doći i do onog završnog obračuna - ovisno o tome koliko dionica bude tada vrijedila jedan će biti na dobitku, drugi na gubitku.

Ako "kratki" posudi recimo 100 dionica od brokera koje u tom trenutku vrijede 100 HRK po dionici govorimo o iznosu od 10,000 HRK. Onaj komplicirani dio slijedi sad - broker "kratkom" uplaćuje taj iznos, ne obrnuto, odnosno "kratki" prodaje dionice koje uopće nema. Kako to može imati smisla? Broker kupuje fiktivne dionice? Da - odnosno očekuje da će ih dobiti kroz određeno vrijeme.

Idemo to još pojednostaviti. Recimo da ste vi taj "kratki ulagač". Tom taktikom na svoj račun odmah dobivate tih 10,000 HRK i obvezu da ćete dionice "vratiti", odnosno dati novac za njih kad prođe određeno vrijeme. Još jednom, recimo da je to 6 mjeseci.

Taktiku ste primijenili prema kompaniji za koju ste "načuli" da će ići nizbrdo. Evo, kao primjer recimo da je to fiktivna kompanija ROMBY koja se bavi prodajom električnih romobila koji su ovih dana vrlo popularni. Vi pak znate, slutite ili vam je neko "šapnuo" da će grad Zagreb za par mjeseci uvesti zabranu korištenja električnih romobila na ulicama. Jasno, to znači da će cijene kompanije ROMBY se strmoglaviti vrlo brzo, čim se ta gradska odredba obznani...

I, baš kako ste i znali da hoće, za par mjeseci zabrana stupa na snagu. Što sad? Vi na računu već imate 10,000 HRK koje ste dobili od brokera uz obvezu da morate i tih 100 dionica isporučiti. U međuvremenu dionice ROMBY-a su pale sa 100 HRK na svega 20 HRK. Brokeru treba 100 dionica sukladno ugovoru? Nema problema! Vi uredno kupite 100 dionica i platite ih 2,000 HRK. Date ih brokeru i? U "džepu" vam je ostalo čak 8,000 HRK!

Dakle, jako ste dobro profitirali - i to od kompanije koja upravo propada!

Zvuči jednostavnije? Nije tako komplicirano, pogotovo ako se zna da je "kratka pozicija" uobičajena taktika koja se provodi jednostavno, već je dio brokerske i investitorske prakse. Ali je i opasna... potencijalno vrlo opasna, puno opasnija od klasične "duge pozicije" gdje uredno kupite dionice svojim novcem, nadate se profitu, a ako cijena dionica krene nizbrdo možete i hitno sve prodati i tako smanjiti gubitak (a možda se i zauvijek povući iz svijeta mešetarenja!).

Zašto je "kratka pozicija" toliko opasnija? Zamislimo ovakvu situaciju. Recimo da taj vaš dosluh o zabrani uporabe električnih romobila u Zagrebu ipak ne prođe, možda ste nešto krivo čuli, možda su gradske vlasti na nekom internom sastanku zapravo razgovarale o tome da će svakom građaninu s popriličnom svotom subvencionirati kupnju električnog romobila, ne bi li se smanjilo onečišćenje i smog?

I što sad? Umjesto da su se dionice srozale, kako ste se nadali, odnosno kako ste se "okladili", dionice ROMBY-a otišle su u nebo. Kad ste krenuli s planom bile su 100 HRK po dionici, a sada su narasle na čak 5,000 HRK! Veliki problemi po vas... broker zove, hoće iznos za tih 100 dionica. Vi na računu imate onih mizernih 10,000 HRK koje ste dobili, ali broker sad traži - 500,000 HRK! Drugim riječima: dobrodošli u osobnu financijsku katastrofu (koja će potopiti i cijelu vašu obitelj).

Ok, recimo da smo rekapitulirali što je "short selling" i sad možemo ići dalje s aktualnom pričom. Koje velike kompanije su danas "žrtve" takve taktike? Protiv kojih kompanija se mešetari aktivno klade? Protiv svih onih koje imaju tendenciju posrnuti, a imajući u vidu aktualnu koronavirus krizu nije ih teško razabrati. U prvom redu to su oni akteri koji ovise o fizičkom prostoru i ne mogu normalno poslovati zbog lockdowna, a ako je riječ o kombinaciji toga i generalno dotrajale industrije - tim bolje. Tako su na popisu kompanije kao što su Blockbuster (nekoć moćni lanac videoteka u SAD-u), kino lanac AMC Theatres itd. Dakako, među njima je i GameStop jer, kako smo i rekli, video igre se mahom više ne kupuju u fizičkim dućanima već se "skida" online. GameStop se može prilagoditi, donekle, da spasi što se spasiti da, ali u principu sudbina ide kontra njih i njihovi brojni dućani zjape prazni. Samim time baš GameStop bi bio idealna meta za kladiti se "protiv" - a to veliki mešetari i investicijske kuće itekako dobro znaju te prakticiraju to već neko vrijeme. U tome su najistaknutiji hedge fondovi.

Ok, znači veliki igrači će profitirati na propasti GameStop-a? Tako je trebalo biti, a onda se dogodilo nešto fascinantno. Što je jedino što je moglo poremetiti im planove? Jedino mogućnost da se odjednom od nekud stvori neki veliki entuzijazam za GameStop pa da im dionice, kontra svih prognoza, odjednom počnu rasti umjesto padati. Bila bi to noćna mora za "kratke" igrače jer su već zagazili jako duboko.

I da, dogodilo se upravo to - kako smo već i ranije spomenuli, dionice GameStop-a su eksplodirale i narasle za čak 8,000%! Kako je to moguće? Zahvaljujući moći Interneta, točnije brojnih internetskih foruma. Mali investitori su se "organizirali", skoro pa iz inata, stvarajući puno "buke" oko GameStop-a, samim time stvarajući i dodatni interes, a onda se dogodio i domino-efekt. Svi su odjednom "navalili" na kupnju dionica tjerajući njenu vrijednost sve više i više.

Ne samo da su pokupvali sve dostupne dionice nego su tako velike investitore doveli "pred zid" - u situaciju da neće po isteku roka moći ni kupiti dionice za vraćanje što znači da će, jer druge nema, morati "iskeširati" ogromne svote novca. O kolikim gubicima pričamo? Prema aktualnoj analizi financijskih kompanija "kratki ulagači" izgubili su u svega mjesec dana čak 23,6 milijardi USD (!).

Tko ih je tako grubo "zeznuo"? Jedno mjesto naročito - podforum r/wallstreetbets (skraćeno WSB) koji se nalazi u sklopu popularne platforme Reddit. Nadalje, tu je i aplikacija Robinhood koju mali investitori, često i amateri, koriste za komunikaciju.

Jedno je vodilo prema drugom, a situacija je eskalirala negdje krajem prošlog tjedna kad se cijela priča iz domene investiranja počela seliti i u tzv. "mainstream". Uskoro je i od nedavno najbogatiji čovjek na svijetu, Elon Musk, putem Twittera dao potporu za WSB - ne čudi, pošto se on sam u više navrata javno obračunavao s "kratkim ulagačima".

Mnogi ih smatraju "lešinarima" koji kruže oko umirućih kompanija kako bi na njima profitirali. I nije tajna da bi ih mnogi voljeli kazniti, a sada su možda i pronašli način.

Nikada do sada, u cijeloj povijesti investiranja, nije skupina investitora-amatera pokrenula ovakvu bitku protiv zloglasnih hedge fondova. Bitka oko GameStop-a postala je svojevrsna bitka Davida protiv Golijata. Čak i izvan domene financijskog svijeta krenulo je navijanje za kažnjavanje Wall Streeta.

Je li ovo novi trenutak? Trenutak stvaranje nove sile koja će svojom brojnošću moći udariti i na najveće? Na one koji su profitirali dok je većina ponirala sve dublje i dublje (dobrim dijelom zahvaljujući i njima)?

Očekivano, nastala je panika, strah. "Veliki" nisu još nikad bili kažnjeni od strane "malih" na ovaj način. Već sad se šuška da GameStop nije zadnja bitka, uskoro se kreće i na druge (možda kino lanac AMC?). I među onima koji "nemaju konja" u ovoj utrci počela se stvarati nelagoda. Dionice čija cijena skače prema "nametnutom entuzijazmu" situacija su koja bi mogla poprilično utjecati na tržište, na sam koncept tržišta i investiranja.

Panika na Wall Streetu, ali i u Bijeloj kući
Što će se sada dogoditi s dionicama GameStop-a? Neki smatraju da će, poučeni ranijim iskustvima, ponovno pasti, ali veliko je pitanje kada. Što ako "prkosni mali igrači" to jednostavno ne dozvole? Jer kvantiteta ovdje dominira - mali investitor može uložiti sitan iznos, ali što kad se takvih na jednom mjestu skupi recimo 2,6 milijuna koliko ih ima na WSB forumu?

Nadalje, napuhana vrijednost dionice neke kompanije nije ništa novo. Uzmimo Tesla-u kao primjer. Prema nekim procjenama ovaj proizvođač električnih automobila morao bi profitabilno poslovati idućih 1,600 godina (!) da bi se opravdala vrijednost njihovih dionica.

I što sad? Hoće li veliki igrači pokušati ovo zaustaviti? Bez sumnje iako udruženi mali investitori nisu učinili ništa ilegalno, iz američke burze Nasdaq već poručuju kako bi regulatori trebali "obratiti pažnju na potencijalne sheme koje dolaze iz domene društvenih medija".

Iz Bijele kuće poručuju da ekonomski tim Bidenove administracije "prati situaciju oko GameStop-a". Itekako prate! Uskoro se mogu očekivati i neki konkretni potezi, tek ćemo vidjeti kakvi. U međuvremenu za očekivati je da bi i giganti društvenih mreža mogli početi samoinicijativno provoditi cenzuru - platforma Discord je tako već ukinula kanal "WallStreetBets".

Ova priča možda tek počinje. Sjetimo se što smo rekli o "short selling" taktici - ti investitori ("lešinari", kako bi neki rekli) ne samo da će sada izgubiti već ćemo tek saznati koliki će taj gubitak biti. U tome i jest ogroman rizik "short sellinga". Naime, ako kupite dionice i očekujete profit, u najgorem mogućem scenariju vrijednost tih dionica može skliznuti na nulu i onda ste izgubili sve uloženo. Uz pretpostavku da niste uložili baš svu svoju imovinu, snaći ćete se već nekako. Ali kod "short selling" taktike "krova" uopće nema - teoretski možete izgubiti "beskonačnu" količinu novca jer i dionice mogu teoretski rasti beskonačno prema "gore", dok dole idu "samo do nule". Drugim riječima, hedge fondovima se sada može zadati takav udarac od kojeg se više nikad neće moći oporaviti, a možda ni investicijski svijet više nikad neće biti isti. Jasno, druga mogućnost je da će ovu "zabavu" organizirane manjine veliki igrači pokušati sasjeći silom cenzure, blokade i promjenom pravila. U svakom slučaju ovo je tema koju valja pomno pratiti u narednim danima i tjednima!

Ne propustite