Dodik o aferi "Ikona": Šta je krivica, koga ganjate i šta hoćete?

Bosna i Hercegovina
Dodik o aferi "Ikona": Šta je krivica, koga ganjate i šta hoćete?
.

Imate situaciju da ministar vanjskih poslova BiH insistira na ovome, a u svakoj drugoj državi bi svi organi zaštitili ovu vrstu priče, kazao je Dodik
 
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da je Interpol naveo da niko ne potražuje ikonu Svetog Nikole, kao što nije bila potraživana ni na dan dolaska u Istočno Sarajevo ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova.

- Prije tri dana u BiH je boravio ukrajinski ambasador Vasilj Kirilič koji je rekao da nemaju dokaze da je ikona ukrajinska i da nikada nije bila dio kulturnog nasljeđa, ali ih boli što je data Rusima. Imate situaciju da ministar vanjskih poslova BiH (Bisera Turković) insistira na ovome, a u svakoj drugoj državi bi svi organi zaštitili ovu vrstu priče, pa i ako je greška, izvinuli bi se drugoj državi, rekao je novinarima Dodik.

On je istakao da postoje ljudi u BiH, kao što je Turkovićeva, koji su sve uveli u pravosudni proces.

- Ako niko ikonu ne potražuje, zašto se sprovodi istraga i u čemu je greška? Šta je krivica, koga ganjate i šta hoćete? Interpol je rekao, a taj papir imamo, da ikona na dan dolask Lavrova nije potraživana, kao što je ni sada niko ne traži, dodao je Dodik.

On je naveo da protiv njega u tužilaštvima ima više od 30 tužbi.

- Šta god progovorite odmah neko iz Federacije BiH uputi tužbu. Neki dan sam dobio obavještenje da je prekinuta istraga koja se vodila jer sam nekada u Gacku nešto rekao. Prijavu je tada podnio Transparency International koji je međunaroda organizacija. Ko je ova organizacija da odlučuje o našim životima? Živimo, nažalost, u takvoj zemlji, rekao je Dodik.  

(Oslobođenje)

Ne propustite