Dodik se oglasio iz Beograda: Bukvalno smo prevareni

Aktuelno
Dodik se oglasio iz Beograda: Bukvalno smo prevareni
.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da je predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem uradio reviziju odobrenih projekata i da je očigledno da se u bh. entitetu Republika Srpska moraju ubrzati aktivnosti na njihovoj realizaciji, jer je malo došlo do zastoja.

Dodik je poslije sastanka sa Vučićem rekao da je do toga došlo zato što neke lokalne zajednice nisu uspijevale da riješe imovinske probleme ili da naprave adekvatne projekte, a za to su zahtijevale sredstva, koja sada stoje, jer nisu realizovana što smatra da je loša stvar.

“Morat ćemo iduće sedmice održati jedan sastanak u okviru Vlade i vidjeti na koji način ubrzati realizaciju tih sredstava i zadužiti nekoga ko će se dnevno baviti pitanjima realizacije sredstava koja je odobrila Vlada Srbije za pojedine opštine i na taj način pospješiti realizaciju”, rekao je Dodik.

On je naveo da je na sastanku bilo riječi i o nabavci vakcina, te da je očigledno da postoje problemi, ali da je Srbija pokazala da je u tome veoma uspješna.

“Mi smo bukvalno prevareni sa pričom o zajedničkoj nabavci putem COVAX-a, sada vidimo čak i da EU pokušava saopštiti javnosti da će zatvoriti isporuke dok ne završi sve svoje potrebe. To nije samo pitanje komercijale već i duboko humano pitanje. Vidjet ćemo kako će se sve to odvijati. U svakom slučaju razvijamo sa Srbijom neke dogovore o tome”, rekao je Dodik.

On je dodao da će se u tom pogledu ponovo morati razgovarati u narednim danima i sedmicama o temu na koji način se kretati kroz taj problem.

Dodik je ponovio da je Republika Srpska platila vakcine, a od toga nije dobila ništa i smatra da je na neki način pomalo izigrana, te dodao da ovaj entitet pokušava da u narednim danima dobije određene količine ruske vakcine.

“Dobili smo garancije koje moramo uslovno da prihvatimo da ćemo u toku februara imati oko 100.000 vakcina od Rusa. Nabavit ćemo i od Kineza i vjerujem da će konačno proraditi i zajednički projekat tako da će i Republika Srpska ući u projekat vakcinacije”, rekao je Dodik.

(SRNA, N1)

Ne propustite