Nećete u kućnu izolaciju? I za to ima rješenje - Samica od 12 kvadrata za prekršioce karantina u Njemačkoj

Svijet
Nećete u kućnu izolaciju? I za to ima rješenje - Samica od 12 kvadrata za prekršioce karantina u Njemačkoj
.

Nekoliko njemačkih saveznih pokrajina želi da tvrdokorne prekršioce kućnog karantina smjesti u specijalne objekte za izolaciju. Ove mjere se odnose na veoma mali broj slučajeva, i nailaze na kritike

Nekoliko njemačkih saveznih pokrajina želi da tvrdokorne prekršioce kućnog karantina smjesti u specijalne objekte za izolaciju. Ove mjere se odnose na veoma mali broj slučajeva, i nailaze na kritike.

12 kvadratnih metara ne izgledaju baš primamljivo. Uski krevet, mali sto u uglu i prozor sa rešetkama. To je „ultima ratio“ savezne pokrajine Šlezvig-Holštajn na sjeveru Njemačke za ljude koji konstantno krše pravila kućnog karantina naloženog zbog korona virusa. Od početka feburara sudije mogu da nalože da tvrdokorni prekršioci karantina budu sprovedeni u jednu od ovih malih ćelija u Zatvoru za maloljetnike Moltsfelde u blizini grada Nojminster.

„Ultima ratio je posljednja pogodna mjera", izjavio je Zenke Šulc, direktor tamošnjeg okružnog vijeća na konferenciji za štampu. Oslanjaju se na zastrašujuće slike objekta, koje će proširiti novinarske ekipe koje su stigle s kamerama, ali i da će to istovremeno da bude „pedagoški efekat“ kako se izrazio upravitelj okruga Jan-Peter Šreder. „Ne možemo predvidjeti kada će ovdje da dođe prvi slučaj. Nadamo se da nećemo imati mnogo posla“, dodao je Šulc.

Prislina izolacija u jednoj od šest prostorijabi bila posljednja „karika lanca“. Prije toga bi morali da budu dokazani prekršaji protiv propisanog karantina. Nakon toga bi trebalo da se izrekne upozorenje u prisustvu policije, kada bi osobi bilo rečeno da joj predstoji prisilna izolacija, piše Deutche Welle. 

Ako bi osoba nakon toga ponovo prekršila obavezu kućnog karantina, onda se ide na sud gdje sudija mora da naloži posljednju mjeru – prisilnu izolaciju. U ovih, nimalo udobnih 12 kvadrata osoba bi trebalo da provede samo nekoliko dana, zapravo dok ne istekne vrijeme karantina.

Izvor: Deutche Welle

Ne propustite