Moskovska policija upala u stan Navaljnih, uhapšen Aleksejev brat Oleg, napetosti rastu pred najavljeni veliki protest

Aktuelno
Moskovska policija upala u stan Navaljnih, uhapšen Aleksejev brat Oleg, napetosti rastu pred najavljeni veliki protest
.

Policija u Moskvi privela je Olega Navaljnog, brata uhićenog ruskog opozicijskog aktera Alekseja Navaljnog.

Pretražen im je dom (Oleg se nalazio u bratovom stanu u vrijeme uhićenja), kako njemu tako i drugim Aleksejevim suradnicima. Sve ovo događa se nekoliko dana nakon masovnog prosvjeda diljem Rusije na kojem su deseci tisuća izašli na ulice tražeći oslobađanje Alekseja Navaljnog koji je uhićen po povratku iz Njemačke. Bio je to jedan od najvećih prosvjeda, a u suštini je riječ o anti-vladinom prosvjedu, zadnjih nekoliko godina u Rusiji. Za ovaj vikend, u nedjelju, organizatori i pristaše Navaljnog najavljuju novi masovni izlazak na ulice gradova diljem Rusije.

Podsjetimo, Oleg Navaljni je već bio u zatvoru, više od tri godine zbog optužbe za financijsku pronevjeru, a pušten je 2018. godine. No, kritičari tvrde kako je riječ bila o montiranom procesu koji je imao za cilj pojačati pritisak na njegovog brata Alekseja. U tom procesu Aleksej je također osuđen, ali je dobio uvjetnu kaznu.

Sinoć se pojavila i video snimka policije kako provaljuju u stan Navaljnih, a cijela situacija mogla bi dodatno potaknuti prosvjednike da izađu na ulice u još većem broju.

Ne propustite