MIKU ĆE ISPITATI I VJEŠTACI PSIHIJATRI! Detalji iz istrage zlostavljanja u školi glume 'Stvar srca'!

Aktuelno
MIKU ĆE ISPITATI I VJEŠTACI PSIHIJATRI! Detalji iz istrage zlostavljanja u školi glume 'Stvar srca'!
Za sada nema indicija da će se Aleksić vaditi na neuračunljivost

Miroslav Mika Aleksić (69), osumnjičen da je si*ovao i se*sualno zlostavljao učenice u svojoj školi glume "Stvar srca", uskoro će biti podvrgnut psihijatrijskom vještačenju. Psihijatri će, između ostalog, utvrditi da li je Aleksić zaista se*sualno izopačeni manipulator, kako ga je opisala većina njegovih žrtava.

Izvor iz istrage kaže da će psihijatri vještačiti Aleksića pred kraj istrage, nakon što budu saslušani svi svjedoci.

- Miroslav najvjerovatnije neće biti upućen u Specijalnu zatvorsku bolnicu radi vještačenja, već će ga psihijatri i psiholozi posjećivati u pritvoru. Oni će u nekoliko navrata razgovarati s Aleksićem i daće procjenu njegovog psihičkog zdravlja, inteligencije i eventualnih sklonosti da manipuliše žrtvama kako bi zadovoljio se*sualni nagon - objasnio je izvor za Informer.

Prema njegovim riječima, za sada nema nikakvih indicija da će Mika pokušati da se izvuče na neuračunljivost.

408875-novak-djurovic-insajder-07-iff

(Foto: Dejan Živančević)

- Njegov advokat nije čak ni nagovijestio takvu vrstu odbrane. Osim toga, veoma bi teško bilo dokazati da Aleksić nije bio svjestan svojih postupaka, s obzirom na sav ugled koji je uživao, ne samo u svijetu glume, već i u cjelokupnoj javnosti - rekao je izvor.

Psihijatar Ivica Mladenović rekao nam je da nije imao priliku lično da upozna Miku Aleksića, ali da, iz raspoloživih informacija o njemu, načelno može napraviti njegov psihološki profil.

- Po mom iskustvu, ovde se radi o nerealizovanoj osobi, koja sebi daje na značaju tako što povređuje ili unižava druge. Kod takvih osoba je prisutan narcizam i riječ je uglavnom o egoističnim ljudima, čija je humanost upitna - rekao je Mladenović.

Prema njegovim riječima, ovakve osobe najlakše manipulišu djecom i mladim ljudima.

- Ako su roditelji doveli dijete u neku školu, onda je profesor u toj školi osoba od potpunog povjerenja. Čak i ako djeca trpe poniženje u toj školi, uglavnom će sve to istrpjeti jer vjeruju da će protivljenjem ili odustajanjem iznevjeriti sebe i roditelje. Ovakvo zlostavljanje i unižavanje na djecu ostavlja trajnu traumu. Zato mi je jedna stvar neshvatljiva - ako je zlostavljanje u školi "Stvar srca" trajalo decenijama, kako to niko ranije nije prijavio? Kako roditelji nisu ništa primjetili? Da li je njihova bolesna ambicija, da im djeca budu poznati glumci, važnija od dobrobiti te djece? Ako je sve to tako, to je za mene poražavajuće - izričit je Mladenović.

Njegova koleginica, psiholog Aleksandra Janković, ističe da su se*sualni predatori veoma prefrigani i, nažalost, prisutni u našem društvu.

- Često su to ljudi iz našeg okruženja, vrlo ugledni članovi društva, opšte prihvaćeni i hvaljeni u poslovima kojima se bave. Takve devijantne osobe se često opredjeljuju za zanimanja gdje su u kontaktu sa djecom. Oni pokušavaju da se predstave kao brižni roditelji i na taj način komuniciraju sa djecom. Pa u konkretnom slučaju Mike Aleksića, on je u komunikaciji sa djecom uvijek koristio riječ "sine". Kao da im je treći roditelj - rekla je Jankovićeva.

Biljana Mašić, profesorka na Fakultetu dramskih umjetnosti i supruga uhapšenog Miroslava Mike Aleksića, saopštila je da njegova škola glume "Stvar srca" neće raditi do daljeg. Mašićeva je prekjuče okupila roditelje učenika te škole i tokom kratkog sastanka ih obavijestila o privremenom zatvaranju.

Naša sagovornica smatra i da Aleksić nije godinama pripremao svoje žrtve da bi ih silovao, već je samo udovoljavao trenutnim bolesnim porivima.

- Njegova škola je, nažalost, važila za elitnu i ta djeca koja su je pohađala su ubjeđivana da su elita, pa su, zbog toga što su navodno "odabrani", morali i da trpe raznu torturu - kaže Jankovićeva.

Naposlijetku, i njoj je, kao i psihijatru Mladenoviću, veoma čudno što niko ranije nije prijavio Aleksića za torturu.

- Poznato je da su neki roditelji ispisivali svoju djecu iz Aleksićeve škole jer im se nije svidio njegov način rada, ali šta je sa onima koji nisu to uradili? Kakva je bila komunikacija između te djece i njihovih roditelja? Koliko sam upoznata iz medija, roditelji su navodno prilikom upisa u tu školu pristajali da se ne miješaju u Aleksićev način rada. Pa da li to onda znači da su ti roditelji svjesno prepustili oblikovanje svoje djece nekom drugom, a sve zarad tog elitizma - pita se Jankovićeva.

Podsjetimo, Aleksić je uhapšen 16. januara nakon što su ga glumice Milena Radulović i Iva Ilinčić javno optužile da ih je silovao, odnosno se*sualno zlostavljao dok su bile maloljetne. To je ohrabrilo i ostale bivše i sadašnje Aleksićeve učenice, koje su ga takođe optužile za jezivo se?sualno zlostavljanje. On se na saslušanju u tužilaštvu pravdao da djevojke lažu i da mu smještaju robiju.

 

 

(Informer)

Ne propustite