Osman Mehmedagić vlasniku "Vatre" Čediću i delegatu Sarajliću u kešu isplatio ukupno 136.000 KM

Aktuelno
Osman Mehmedagić vlasniku "Vatre" Čediću i delegatu Sarajliću u kešu isplatio ukupno 136.000 KM
.

Tužioci Tužilaštva BiH provodeći finansijsku istragu došli su do informacije da je direktor OSA-e BiH Osman Mehmedagić Osmica, kojem se već sudi u Sudu BiH zbog zloupotrebe položaja, na ruke, u gotovom novcu isplatio 116.000 maraka Šaćiru Čediću, vlasniku lanaca kafića "Vatra" u Sarajevu, za kuću koju je od njega kupio 2017.godine.

Zbog ovih okolnosti, nedavno je Čedić i saslušan u Tužilaštvu BiH.

Tužioci su na osnovu finansijske istrage, koju je po naredbi ove institucije radila Državna agencije za istrage i zaštitu (SIPA), ranije došli do podataka da je Čedić kuću od 94,40 kvadrata, koja je smještena u Posavskoj ulici na broju 22, Mehmedagiću prodao za 116.000 KM.

Ali, tragu novca s bankovnih računa Mehmedagića nije bilo. Sumnjalo se da je Mehmedagić kuću platio u gotovom novcu, što je Čedić, kako nam je nezvanično potvrđeno i priznao tužiocima i istražiteljima.

On je u iskazu rekao da je gotovi novac od Mehmedagića primio u tri, četiri navrata, tačnije svih 116.000 KM po ugovoru koji je potpisan i notarski ovjeren 2017.godine. Cijela ova "operacija" okončana je od januara do maja 2017. godine. Istragom je, također, utvrđeno da Mehmedagić novac koji je predao Čediću u kešu nije podigao sa bankovnog računa.

Inače, Šaćir Čedić je vrlo blizak prijatelj porodice Izetbegović. On je suprug Muvedete Čedić-Butmir, jedne od najbližih saradnica Sebije Izetbegović, koja je javnosti postala poznata kada je objavljena njena godišnja plaća od 106.224 KM.

Sada je pitanje odakle Mehmedagiću toliki novac u kešu, a neovisno od toga, je li u pitanju, eventualno, pranje novca. Pitanje je i koliko je poreza platio na ovu nekretninu koja je bila skoro pa u devastiranom stanju, a sada se u sklopu iste nalazi i bazen. 

Osim toga, tužioci su došli i do podataka kako je Mehmedagić isplatio Asimu Sarajliću, delegatu SDA u Domu naroda Bosne i Hercegovine i članu Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e, čiji je direktor Mehmedagić, novac za automobil Audi Q5, koji je kupio supruzi Ameli Šehović.

Na njeno ime se, naime, od 27. maja 2019. godine vodi Audi Q5, koji je kupila od Sarajlića. Istragom je utvrđeno da je cijena po ugovoru bila 62.000 KM, od čega su 42.000 KM prebačene s računa. Za 20.000 KM nije bilo traga sve do saslušanja Sarajlića u Tužilaštvu. I on je priznao da je 20.000 KM, koje nisu uplaćene preko računa, dobio na ruke. I u ovom slučaju istraga je utvrdila da tih 20.000 KM Mehmedagić nije podigao sa svog bankovnog računa.

Podsjećamo, naš list je još 2018. godine objavio da je direktor OSA-e krio od koga je kupio dvije nekretnine u Sarajevu, od koga i po kojoj cijeni, je li uplata izvršena s njegovog tekućeg računa na račun prodavca i je li Porezna uprava FBiH izvršila procjenu nekretnine, te je li platio porez na promet nepokretnosti.

Ne propustite