SANJA VULIĆ RASPALILA PO DRAGANU MEKTIĆU: "Slika i prilika Srbina…"

Objavljeno:27.01.2021 - 13:21
A A A Times Arial

Članica Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH Sanja Vulić rekla je za Srnu da je Dragan Mektić srpski siguran glas kojim Bošnjaci dobijaju podršku za sve, što pokazuje njegovo glasanje za inicijativu Denisa Bećirovića o "hibridnom ratu" radi jačanja kapaciteta odbrane BiH.

Vulićeva smatra neodgovornim i nedopustivim to što je Dragan Mektić (SDS) jučer glasao za inicijativu delegata bošnjačkog naroda Bećirovića Analiza o vođenju hibridnog rata protiv države BiH s prijedlogom mjera za efikasnije sigurnosno djelovanje i jačanje državnih kapaciteta odbrane.

Vulićeva je navela da su za tu inicijativu na jučerašnjoj sjednici Komisije glasali poslanik SDS-a Mektić i bošnjački članovi Komisije, dok su ona i hrvatski delegati Marina Pendeš i Bariša Čolak bili protiv te inicijativa nije dobila podršku.

– Javnost treba da zna kako odlučuju komisije. Iako sam ja bila protiv, da je bio jedan glas “za” iz reda hrvatskog naroda, inicijativa bi prošla – pojasnila je Vulićeva.

Dodala je da je po jedan glas iz svakog naroda potreban za podršku inicijativi, kao i da je Mektić slika i prilika Srbina po želji političkog Sarajeva, upotrebljiv kao glas kojim se daje legitimitet.

– Savjestan i odgovoran čovjek nikad ne bi glasao za ovako nešto. Ili je Mektić ucijenjena ličnost ili konvertit ili se, pak, radi o sindromu prokletstvo nacije, vrijeme će pokazati – smatra Vulićeva.

Ona je navela da je hibridni rat termin koji se ogleda u utjeciju kako kroz ekonomiju, tako i kroz psihološke operacije, a mediji se koriste kao moćno oružje.

– Kroz takozvane bijele informacije se pružaju tačne, ali s ciljem instruisane informacije. Sive informacije su one iskrivljene s određenim istinitim elementima, dok su crne čiste i dobro osmišljene laži – rekla je Vulićeva.

Ona je dodala da je psihološki utjecaj na ljude podjednako opasan rat, kao i oružani, te da se ratovanje, poput propagande, zavaravanja, sabotaže i drugih nevojnih djelovanja odavno koriste radi destabilizacije suparnika.

– Da li je Republika Srpska suparnik kog treba destabilizovati? Da li će vehabijski pokreti uskoro postati legalna i prirodna stvar u BiH? Na sva ova pitanja ne bismo nikad odgovor ni tražili da Mektić ima srpske savjesti, a da je ima, ne bi glasao za inicijativu “hibridni rat” – istaknula je Vulićeva.

Inicijativom Denisa Bećirovića, delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Dom naroda zadužuje Vijeće ministara BiH da u roku od tri mjeseca od dana usvajanja ove inicijative pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi Analizu o vođenju hibridnog rata protiv BiH sa prijedlogom mjera za efikasnije sigurnosno djelovanje i jačanje državnih kapaciteta odbrane.

(Slobodna Bosna)

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!