Mnoge siromašne nacije čekaju

SAMO JEDNA od 29 najsiromašniji zemalja pokrenula je vakcinaciju protiv koronavirusa!

Objavljeno:26.01.2021 - 18:54
A A A Times Arial

Zvaničnici Svjetske zdravstvene organizacije rekli su prošle sedmice da je zapadnoafrička država Gvineja jedina zemlja sa niskim primanjima od 29 koja je započela vakcinaciju. A ti napori bili su ograničeni - samo 55 ljudi od više od 12 miliona stanovnika do sada je dobilo doze.

Inicijativa, koja je koristila vakcinu Sputnik V, koje podržava Rusija, započela je 30. decembra, kao dio pilot-programa koji se provodi na "eksperimentalnoj osnovi", rekla je Sakoba Keita, generalna direktorica Gvinejske nacionalne agencije za zdravstvenu sigurnost, za The Post.

Ruska vlada predložila je tu ideju u "klimi dobrih bilateralnih odnosa", a Gvineja je prihvatila, rekao je Keita. Većina početnih vakcina pripala je vladinim radnicima: predsjednik Alpha Condé (82) dobio je injekciju početkom januara.

"Namjeravamo pokrenuti prvu pravu kampanju do kraja ovog prvog kvartala", rekao je Keita, misleći na širu kampanju, koja je vjerovatno koristila ne samo vakcinu Sputnik V, već i druge nabavljane odvojeno.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!